Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Klein Begijnhof

Dat een begijnhof niet groot hoeft te zijn, bewijst in Leuven het Klein Begijnhof, dat in de jaren 1270 voor het eerst wordt vermeld. Meer dan een straat, een pleintje en twee doodlopende steegjes in de schaduw van de Sint-Geertruiabdij, tussen de Mechelsestraat en de Dijle, was het niet.

Abdij
De vrouwen die in het Klein Begijnhof woonden dienden vermoedelijk in de nabijgelegen Sint-Geertruiabdij. Ze waren hoogstens met honderd en rijk was hun begijnhof niet. Het grootste deel van de nog bewaarde gebouwen dateert uit de 17de eeuw, een bloeitijd. De laatste begijnen woonden hier in de 19de eeuw.

Restauratie
In de Franse tijd kwam het begijnhof in het bezit van de verre voorloper van het OCMW. De kerk uit de 17de eeuw werd in 1862 afgebroken, toen alle gebouwen aan verval onderhevig waren. En de infirmerie moest er nog in 1954 aan geloven. In 2000 werd wat overbleef grondig gerestaureerd en deels aan particulieren verkocht.

Info
Adres
Halfmaartstraat, 3000 Leuven
Open
Permanent vrij toegankelijk
Website
www.leuven.be/vrije-tijd/toerisme/bezienswaardigheden/monumenten/klein-begijnhof.jsp
1/5
Adres
Halfmaartstraat, 3000 Leuven
Open
Permanent vrij toegankelijk
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven