SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 62
									AND imr.partno2 = 23
Klokkengieter vredesbeiaard bekend | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Klokkengieter vredesbeiaard bekend

11 december 2017

Op 11 november 2018 zal de nieuwe vredesbeiaard in Abdij van Park weer klinken. Dankzij bijdragen van bedrijven en particulieren uit Leuven en Neuss, is het totaalbedrag voor de 40 klokken zo goed als rond, waarvoor heel veel dank. Ondertussen is ook de klokkengieter bekend. Koninklijke Eijsbouts, een klokkengieterij in het Nederlandse Asten (Noord-Brabant) zal een getrouwe replica maken van de oospronkelijke beiaard.

Het nieuwe instrument wordt een getrouwe reconstructie van de beiaard van de Amsterdamse stadsklokkengieterij van Claes Noorden en Jan Albert de Grave, die vanaf 1730 in de abdijtoren hing. Dit instrument ging ten onder in 1914 toen het in de Leuvense Sint-Pieterskerk hing.

“Gelukkig bleven schetsen van de oorspronkelijke klokken bewaard. Daardoor zal deze Leuvense vredesbeiaard, het eerste Belgische voorbeeld zijn van een reconstructie van een instrument uit de bloeiperiode van de beiaardcultuur. Bovendien zal Leuven dan als enige stad in de lage landen vijf zingende torens hebben en mogen we ook terecht van Leuven als beiaardstad spreken. ” zegt schepen van cultuur, Denise Vandevoort.

Wens je op de hoogte te blijven van het verdere wordingsproces van de beiaard, meld je dan aan voor een speciale vredesbeiaard-nieuwsbrief via vredesbeiaard@leuven.be. 

1/1