Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Leuven Bierstad

In deze historische documentaire neemt Leuvenaar en bierkenner Jeroen Meus je mee doorheen de biergeschiedenis van de stad aan de hand van prachtig archiefmateriaal. Het verhaal start in de vroege middeleeuwen en loopt door tot vandaag. “Leuven Bierstad” is de zesde film in een reeks films waarin belangrijke geschiedkundige verhalen over Leuven worden verteld aan de hand van historisch beeldmateriaal. 

Verhaal
De film vertelt de hele biergeschiedenis van de stad: van de allereerste brouwerijen in de stad in de vroege middeleeuwen tot de groei van de sector tijdens de industriële revolutie, de hoogdagen van de lokale brouwerijen zoals Breda, Vantilt en La Vignette, de uitbouw van Artois tot wereldmarktleider en de wederopstanding van het ambachtelijke bierbrouwen in onze regio vandaag de dag. “Leuven Bierstad” belicht alle aspecten van de biergeschiedenis: naast die geschiedenis van de brouwerijen wordt uitgebreid ingegaan op de belangrijke rol die de universiteit en de bierprofessoren én de studenten vervullen. En natuurlijk komt ook de lokale folklore aan bod: het caféleven, de bierfeesten en de verkiezing van de bierkoning. 

Mini-expo
De documentaire is opgebouw aan de hand van archiefmateriaal, afkomstig uit onder andere Stadsarchief Leuven en verschillende private archieven. Zowel prenten, kaarten, documenten, poster en schilderijen als foto's en film- en videobeelden passeren de revue. In de foyer van Cinema ZED kan je een selectie van het beeldmateriaal uit de film nog eens rustig op groot formaat bekijken. De expo is gratis toegankelijk.

"Leuven Bierstad" is een productie van Fonk vzw met de steun van Stad Leuven, Leuvenement vzw en Stadsarchief Leuven.

Praktisch
De film is te zien in Cinema Zed. Meer info en tickets via de website.

Info
Jaar
2022
Uitgever
Fonk vzw
Partners
\"Leuven Bierstad\" is een productie van Fonk vzw met de steun van Stad Leuven, Leuvenement vzw en Stadsarchief Leuven.
Website
http://www.leuvenbierstad.be/
Type
docu
1/2
docu
Jaar
2022
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven