SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 221
									AND imr.partno2 = 23
Leuven lanceert stadswandeling in gebarentaal | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Leuven lanceert stadswandeling in gebarentaal

2 december 2022

Op 3 december, de Internationale Dag van mensen met een handicap, lanceert de stad Leuven een stadswandeling in gebarentaal via de gratis Erfgoedapp. Deze wandeling, aangepast voor dove en slechthorende mensen, kwam er dankzij een samenwerking met Gery Gerits, zelf doof. De wandeling gaat via vijftien stops langs de (toeristische) hoogtepunten in de binnenstad (o.a. stadhuis, Sint-Pieterskerk, M Leuven, Universiteitsbibliotheek en Groot Begijnhof). Per stop is er een filmpje in Vlaamse gebarentaal en in International Sign Language met ondertiteling in Nederlands of Engels.

“We vinden het belangrijk dat iedereen kan genieten van onze prachtige stad”, vertelt schepen van cultuur en toerisme Denise Vandevoort. “Leuven is volgens onze informatie dan ook de eerste stad in Vlaanderen die met deze visiotour een stadswandeling aanbiedt voor dove en slechthorende mensen.”

De visiotour Leuven kwam tot stand in samenwerking met Doof Vlaanderen vzw en Gery Gerits, zelf doof en lid van de Adviesraad toegankelijkheid van de stad. ​

​“Ik ijver voortdurend voor meer toegankelijkheid en een aanbod voor onze doelgroep van dove en slechthorende mensen. We worden vaak vergeten omdat onze handicap onzichtbaar is”, vertelt Gery Gerits. “Vandaag is er nochtans heel veel mogelijk dankzij digitale technologie zoals die in de Erfgoedapp. ”

Samenwerking cultureel-erfgoedsector
​Vanuit zijn interesse in geschiedenis en erfgoed kwam Gery in contact met de Erfgoedcel en de deelraad erfgoed, een van de vijf adviesraden van de Leuvense Cultuurkoepel. Zijn droom is om zo veel mogelijk erfgoedsites met hun collecties en wandelingen in Leuven te ontsluiten voor doven en slechthorenden.

Samen met Gery en de Leuvense cultureel-erfgoedsector wordt hier zeker nog een vervolg aan gebreid. Een van de mogelijkheden is om Abdij van Park in de toekomst aan te pakken en daar één of meerdere visiotours aan te bieden voor Museum PARCUM en het domein Abdij van Park.

Via de Erfgoedapp
​Deze visiotour in de Erfgoedapp is niet de eerste in Leuven. De Universiteitsbibliotheek van KU Leuven gebruikte de Erfgoedapp al om een via filmpjes in gebarentaal ook dove en slechthorende bezoekers doorheen het gebouw en de bibliotheektoren te loodsen. ​
​De Visiotour Leuven die nu gelanceerd wordt, is wel de eerste tour die we buiten als stadswandeling aanbieden.

Hoe werkt het?
​Download de gratis Erfgoedapp op je smartphone. Ga naar het kompas-symbool en selecteer Visiotour Leuven (VGT) - in Vlaamse gebarentaal- ​ of Visiotour Leuven (ISL) -International Sign Language. Klik vervolgens op de kaart om de tour te starten. ​
​De wandeling is 4.8 km lang en start aan het historisch stadhuis op de Grote Markt. Vijftien stops later eindigt de wandeling bij standbeeld Fonske op het Rector De Somerplein.

1/5
Naam
Visiotour Leuven (VGT of ISL)
Locatie
Erfgoedapp
Prijs
gratis
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven