Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Leo Meurrens

Maak kennis met Leuvenaar Leo Meurrens (1905-1966), student en later ook leraar aan de Leuvense Academie voor Schone Kunsten en belangrijk en veelzijdig graficus.

Leo Meurrens wordt op 11 oktober 1905 in Leuven geboren. Tussen 1923 en 1927 studeert hij met groot succes aan de Leuvense Academie voor Schone Kunsten, onder meer in de schilderklas van Alfred Delaunois en in de klas voor sierkunst van Georges Baltus. Hij zet zijn vorming verder aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel en volgt tegelijkertijd aan de Leuvense Industriële School een zondagscursus imitatie van hout en marmer. Nog tijdens zijn studiejaren begint hij tentoon te stellen. Hij neemt ook deel aan de activiteiten van de oud-leerlingenbond van de Leuvense Academie, waarvan hij tot WO II voorzitter is.

Om na zijn studies aan de kost te komen, doet Meurrens verschillende opdrachten. Van het tekenen van behangpapier bij de Leuvense firma Lova, het illustreren en covers ontwerpen voor verschillende uitgeverijen zoals Averbode en Davidsfonds tot het maken van affiches, reclamedrukwerk, toneeldecors en vlaggen tot zelfs technische tekeningen voor de Leuvense universiteit. 

Als hij in 1935 voor 'De Vlaamse Radiogids', het weekblad van de Katholieke Vlaamse Radio-Omroep werkt, publiceert hij ook enkele “tekenfilms”, tekeningen die een volledig verhaal illustreren.
-'Kwak, Fikkel en Kompagnie' (1935-1937) voor De Vlaamse Radiogids
- over het leven van Damiaan in het tijdschrift 'De gedurige eeredienst van den Heiligen Jozef – Apostelwerk van Pater Damiaan', in Leuven uitgegeven door de paters van de Heilige Harten
-'Vivat Ons' en 'Berenhistorie' voor de Centrale voor Projectie-Onderwijs (CPO), een dienst van het Davidsfonds. 

In 1939 krijgt hij de opdracht om drie zalen van de kinderafdeling van het nieuwe Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat in Leuven met muurschilderingen te versieren. Voor de universiteit maakt hij portretten van rector Paulin Ladeuze en professor Raymond Lemaire. De stad koopt in datzelfde jaar voor haar museum het schilderij 'De Wijnproevers' aan en in de stadszaal van Leuven komt een overzichtstentoonstelling van zijn werk.  Veel werken gaan helaas verloren bij een brand in zijn atelier in de Naamsestraat in 1946.

Vanaf 1941 is hij actief als tekenaar bij het Leuvense parket (tot 1949) en als leraar aan de Leuvense academie voor de vakken publiciteitstekenen, illustratie en modetekenen. Als ondervoorzitter van de in 1940 opgerichte Kunstkamer, organiseert hij jaarlijks een tentoonstelling in de stad. Ook na de oorlog ontwerpt hij voor de stad de kermisaffiche van 1952 en maakt hij voor de universiteit in 1947 de cover van 'Onze Alma Mater', het tijdschrift van de Vlaamse Leergangen. In de jaren 1950 ontwerpt hij ook praalwagens voor de Rerum-novarumoptochten.
Meurrens overlijdt op kerstdag 1966.

Info
Naam
Leo Meurrens
Geboren in
1905
Gestorven in
1966
Beroep
graficus
1/1
Naam
Leo Meurrens
Geboren in
1905
Gestorven in
1966
Beroep
graficus
Meer info
Terug naar boven