SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 174
									AND imr.partno2 = 23
Leuvense theaterdecors in nieuw boek | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Leuvense theaterdecors in nieuw boek

30 juni 2021

In het boek Droomlanders van Bruno Forment ontmoet je de ambachtslui en kunstenaars achter het geschilderde toneeldecor. Eén van hen is Joseph Denis, die in 1938 een unieke reeks theaterdecors maakte voor de Leuvense schouwburg. De herontdekking van die stukken was een belangrijk element in het onderzoek van de auteur.

Wat voorafging
Vorig jaar schonk Leuven dertien handgeschilderde decordoeken van de Leuvense Schouwburg aan Kortrijk. De herbestemming van deze bijzondere stukken was het resultaat van een waarderingstraject dat de waarde van dergelijke historische theaterdecors in Vlaanderen onderzocht. In Stad Kortrijk maken ze nu deel uit van een ruimere collectie historische theaterdoeken en kunnen ze in de juiste omstandigheden worden bewaard in erfgoeddepot Trezoor. De Leuvense doeken kregen afgelopen jaar zelfs een hoofdrol in de dansvoorstelling van Alexander Vantournhout.

Nieuwe publicatie over decorschilders
Theaterwetenschapper en expert in theatergeschiedenis Bruno Forment schreef naar aanleiding van dat waarderingstraject een boek over de decorschilders en de tot de verbeelding sprekende decordoeken die ze doorheen de geschiedenis vervaardigden. Eén van die ambachtsmannen is Joseph Denis. Hij schilderde de doeken die ooit als achtergrond dienden voor talrijke voorstellingen in de Leuvense schouwburg.

Aan de hand van beelden, herontdekt podiumerfgoed (zoals de Leuvense theaterdecors) en verrassende verhalen zet Forment in Droomlanders decorschilders en hun spectaculair ambacht in de schijnwerper. Theaterdirecteurs betaalden fortuinen voor hun meesterschap, maar toch verdwenen ze geruisloos in de coulissen. Wie waren deze kunstenaars en hoe gingen zij te werk? Waarvan droomden zij? En waarom vielen ze plots uit de gratie? In Droomlanders – Tovenaars van het geschilderde toneeldecor lees je het verhaal van die decorschilders die theaterpodia omtoverden tot een andere wereld.

Praktische info
Droomlanders – Tovenaars van het geschilderde toneeldecor is een uitgave van Davidsfonds Uitgeverij en CEMPER - Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed.

Prijs: € 29,99 (incl. btw)
160 bladzijden, softcover
ISBN: 9789022338186

Bestellen kan online of in je lokale boekhandel.

In dit nieuwsbericht lees je meer over de Leuvense decors van Joseph Denis en de schenking aan stad Kortrijk.

1/6
Jaar
2021
Naam
Droomlanders – Tovenaars van het geschilderde toneeldecor
Prijs
29,99 euro
Te koop
online of in je lokale boekhandel
Meer info
Terug naar boven