SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 215
									AND imr.partno2 = 23
Leuvense Undergroundcollectie uitgebreid | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Leuvense Undergroundcollectie uitgebreid

12 oktober 2022

De collectie “Leuvense Underground”, opgestart in 2013, neemt je aan de hand van concertaffiches en flyers mee naar verdwenen fuifzalen, obscure bands en anarchistische protestacties. De afgelopen maanden werd de collectie in erfgoeddatabank Erfgoedplus.be grondig uitgebreid. Vrijwilligers Hans, Erik en Jochen voegden hun verzamelingen samen en vervolgens digitaliseerde Erik die onder begeleiding van de Erfgoedcel. Het gaat om rommelig gelay-oute pamfletten, gefotokopieerde strooibrieven, vaak op recyclagepapier gedrukt en met een botte schaar geknipt of scheef gesneden. Het materiaal komt vooral uit de anarchistische scene tussen 1990 en 2010.

De herdenking van muziekliefhebber Fred Velghe (1970, Leuven – 2017, Leuven) was voor ons de directe aanleiding om werk te maken van dit projectje”, vertelt Erik, “De toevoeging van zijn afficheverzameling aan de collectie ‘Leuvense Underground’ was een mooi initiatief en we wilden daar zeker aan bijdragen. Los daarvan is het een meerwaarde om zaken te documenteren waar je nog relatief gemakkelijk achtergrondinformatie over kan opsnorren. We waren er vaak gewoon bij.

Anarchistische actiegroep, krakersbeweging en punkaffiches
Het nieuwe materiaal bestaat uit drie delen. Een eerste deel documenteert het bestaan van de actiegroep AK PINO (1992-1996), een “anarchistisch kollektief” dat al eens hamburgerrestaurants blokkeerde en geregeld de straat op trok om alle mogelijke onrecht aan te klagen. Een tweede deel vertelt over de periode van 1998-2007: van de prille krakersbeweging die ontstond na de sluiting van JH Clockwork tot en met de ontruiming van krakersbolwerk Villa Squattus Dei. En een derde deel, tenslotte, bestaat uit concertaffiches en flyers van de oudste nog actieve Leuvense punkband, Ulrikes Dream (1997-heden), waarmee Hans, Erik en Jochen al geruime tijd podia in binnen- en buitenland onveilig maken. Wie Ulrikes Dream graag live aan het werk ziet, kan op zaterdag 17 december 2022 in jeugdhuis Sojo terecht, waar de punkband haar 25-jarig bestaan viert.

De stukken die vrijwilliger Erik er als favoriet uitlicht zijn een flyer voor het eerste optreden van Ulrikes Dream in Jeugdhuis Clockwork in 1997, een flyer voor het 10de-verjaardagsconcert van grindcoreband Intestinal Disease en een pamflet als protest tegen de ontruiming van kraakpand Villa Squattus Dei.

Je kan de volledige collectie "Leuven Underground" bekijken op Erfgoedplus.be.

Terug naar boven