Maurits Sabbebibliotheek
Een van de grootste en rijkste bibliotheken voor theologie ter wereld bevindt zich in de Leuvense binnenstad, in een ruim en aangenaam gebouw uit de jaren 1970. Sinds 2004 is ze genoemd naar haar eerste bezieler, de bijbelwetenschapper Maurits Sabbe, en het huidige aantal boeken wordt geschat op circa 1,2 miljoen volumes. Door het jaar is deze universiteitsbibliotheek in de week open tot 22 uur.
Goddelijke topklasse
De Maurits Sabbebibliotheek is de bibliotheek van de Leuvense faculteit Godgeleerdheid. Ze is een product van de decentralisatie van de universiteitsbibliotheek en bevat de basiscollectie theologie van de universiteit. Je vindt er zowat alles over het hedendaagse onderzoek. Bij haar oprichting in 1974 werden ook twee belangrijke collecties in bruikleen gegeven: die van de Zuid-Nederlandse provincie der jezuïeten, met collecties uit de regionale huizen en de onderwijscentra van de jezuïeten, en de seminariebibliotheek van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De collectie wordt voortdurend en intensief uitgebreid.
De basis van de bibliotheek is uiteraard haar boeken- en tijdschriftenbestand, goed voor zowat 1,2 miljoen boeken, waaronder 180.000 oude drukken (boeken van voor 1800). Bij die oude drukken zijn er circa 700 van voor 1500 en 13.000 uit de 16de eeuw. De collectie bevat ook circa 900 handschriften. Er zijn abonnementen op zowat duizend (ook elektronische) tijdschriften.
De bibliotheek bewaart een 14de-eeuws topmanuscript: de zogeheten Anjou-bijbel, een rijk geïllustreerd handschrift. In samenwerking met het Leuvense Illuminare - Studiecentrum voor Miniatuurkunst en het Brusselse Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium kreeg deze bijbel een uitgebreide conservatiebehandeling en werd hij gedigitaliseerd. De gerestaureerde bijbel was van september tot december 2010 te zien in M- Museum Leuven.
Van de jezuïetencollectie worden sinds 2005 een 35-tal boeken full text gedigitaliseerd en geïndexeerd, vooral uit de 17de eeuw en over emblemata en symbolen. Het resultaat, de Bibliotheca Imaginis Figuratae, kan overal ter wereld worden geraadpleegd (zie: http://www.jesuitica.be/fulltextbooks/).
Iedereen met een geldige lezerskaart (dat kan ook een dagkaart zijn) kan de collecties en de catalogi komen raadplegen. Uitgeleend wordt er niet, waardoor de collecties in principe altijd volledig aanwezig zijn. De bibliotheek noteert jaarlijks meer dan 100.000 bezoeken.
De LIBIS-catalogus (http://opac.libis.be) bevat de beschrijvingen van alle boeken die zijn uitgegeven sinds 1960 en ook steeds meer beschrijvingen van boeken uitgegeven voor 1960 en van alle lopende tijdschriften.
- Naam
- Maurits Sabbebibliotheek
- Adres
- Charles Deberiotstraat 26, bus 3102, 3000 Leuven
- Open
- ma-vrij: 8.30 tot 22 uur; za: 9 tot 13 uur
- Tel
- 016 32 38 44
- gbib@theo.kuleuven.be
- Type
- Erfgoedbibliotheek
- Website
- theo.kuleuven.be/gbib
- Naam
- Maurits Sabbebibliotheek
- Adres
- Charles Deberiotstraat 26, bus 3102, 3000 Leuven
- Open
- ma-vrij: 8.30 tot 22 uur; za: 9 tot 13 uur
- Tel
- 016 32 38 44
- gbib@theo.kuleuven.be
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.