SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 223
									AND imr.partno2 = 23
Meester-leerlingbeurs voor Leuvense fotografen | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Meester-leerlingbeurs voor Leuvense fotografen

11 januari 2023

In december kende Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon 22 beurzen toe om via meester-leerlingtrajecten vakmanschap door te geven. Deze meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed om kennis en vaardigheden rond oude ambachten door te geven aan het talent van de toekomst.  Leuvense fotografen Ward Collin en Wouter Elsen sleepten zo'n beurs in de wacht om zich verder te verdiepen in de 19e- eeuwse wet plate collodion fototechniek.

Collin en Elsen zullen zich het komende anderhalf jaar helemaal kunnen onderdompelen in de 19de-eeuwse fotografie en gaan hiervoor in de leer bij de Nederlandse collodiumexpert Jeroen De Wijs. Tijdens dat meester-leerlingtraject zal fotograaf Jeroen De Wijs zijn vakmanschap in de natte plaat collodium en 19de-eeuwse collodiumgebaseerde fotografietechnieken doorgeven aan Wouter Elsen en Ward Collin.

Historisch fotografisch proces
Natte plaat collodium is een historisch fotografisch proces waarbij de fotograaf een glazen of metalen plaat ter plaatse lichtgevoelig maakt met chemicaliën. De techniek werd uitgevonden in 1851 door de Brit Frederick Scott Archer. Het was de gangbare fotografische techniek tussen 1851 en 1880, maar verdween bijna helemaal van de radar toen filmemulsies en droge platen populair werden.

Natte plaat?
De foto moet binnen het kwartier ter plekke ontwikkeld en gefixeerd worden voordat de lichtgevoelige laag opdroogt, vandaar de naam ‘natte plaat collodium’. Elk onderdeel van het proces wordt manueel uitgevoerd. De fotograaf is zelf verantwoordelijk om de chemicaliën te bereiden en aan te brengen op de plaat. Het grote nadeel van collodium is dat het moeilijk is om op verplaatsing foto's te maken door de grote hoeveelheid chemicaliën die je moet meezeulen. Het is dus een arbeidsintensief en ambachtelijk proces. Bovendien is elke foto uniek doordat de chemicaliën handmatig worden aangebracht.

Traject
Het traject zal starten met de basis: het aanmaken van de chemicaliën, veiligheid, de historische context en het leren maken van collodiumpositieven. Het leerproces zal altijd een combinatie zijn van een stuk theorie (historische literatuur) en praktijk; met name het maken van de foto’s zelf - leren kijken hoe collodium de kleuren en licht interpreteert - en de subtiliteiten in de wijze waarop de chemicaliën worden aangebracht. In het tweede stadium zullen ze zich verdiepen in de collodiumnegatieven. Dat is het procedé dat collodiumfotografie historisch gezien groot heeft gemaakt; de glasplaat kon als negatief gebruikt worden om gereproduceerd te worden aan de hand van bijvoorbeeld zout-, albumine- of palladiumprints.

Misschien ken je Ward en Wouter al van Studio De Beer in Kessel-Lo en ze werkten ook al samen voor erfgoedprojecten op maakleerplek en de gezinsworkshop in het kader van Rode Hond in het Stadsarchief Leuven.

Terug naar boven