Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Abdij van Vlierbeek

Een bewogen geschiedenis van bijna 900 jaar, een levendig centrum en een wandel- en fietsvriendelijke omgeving: dat is de voormalige abdij van Vlierbeek in het groene deel van Kessel-Lo.

Groots
Net zoals de abdij van Park danken we die van Vlierbeek aan Godfried I met de Baard: in 1125 schenkt de graaf grond aan de benedictijnen van Affligem om er een abdij op te richten. Zo investeert hij in zijn zielenheil en dat van zijn verwanten, en zo vergroot hij ook het prestige van Leuven, waar hij resideert. Vlierbeek wordt in 1165 zelfstandig en verwerft op den duur bezittingen in zowat zestig dorpen, vaak door schenkingen. Belangrijke episodes uit het Vlierbeekse verhaal vinden we in veel abdijen: zo lijdt de abdij in de 16de eeuw onder de godsdienstconflicten. Ze wordt zelfs verwoest. Pas zeventig jaar later keren de monniken terug.
De 18de eeuw wordt een nieuw hoogtepunt. Rond 1775 ontwerpt de befaamde architect Laurent-Benoit Dewez een nieuwe classicistische abdij. Maar het grootse plan komt te laat: alleen de kerk in witte zandsteen en het nieuwe abtskwartier zijn klaar als de Franse Revolutie losbreekt en de monniken in 1797 hun abdij opnieuw moeten verlaten. Nu definitief.

Prominenten
De voormalige abdij met haar prachtige tuinen is nu het centrum van de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Vlierbeek. Dewez’ stralend gerestaureerde abdijkerk is een parochiekerk geworden en ook het oude gastenkwartier van de abdij is gerestaureerd. Het werd omgevormd tot drie woningen. Er zijn nog meer getuigen van de abdij, zoals de hoeve, de brouwerij en het wagenhuis. De begraafplaats dateert uit de 19de eeuw. Er liggen een aantal prominenten begraven.

Info
Adres
Abdij Vlierbeek 15, 3010 Leuven
E-mail
info@abdijvanvlierbeek.be
Website
www.abdijvanvlierbeek.be
Extra website
https://www.visitleuven.be/abdij-van-vlierbeek
1/1
Adres
Abdij Vlierbeek 15, 3010 Leuven
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven