Abdij van Vlierbeek
Een bewogen geschiedenis van bijna 900 jaar, een levendig centrum en een wandel- en fietsvriendelijke omgeving: dat is de voormalige abdij van Vlierbeek in het groene deel van Kessel-Lo.
Groots
Net zoals de abdij van Park danken we die van Vlierbeek aan Godfried I met de Baard: in 1125 schenkt de graaf grond aan de benedictijnen van Affligem om er een abdij op te richten. Zo investeert hij in zijn zielenheil en dat van zijn verwanten, en zo vergroot hij ook het prestige van Leuven, waar hij resideert. Vlierbeek wordt in 1165 zelfstandig en verwerft op den duur bezittingen in zowat zestig dorpen, vaak door schenkingen. Belangrijke episodes uit het Vlierbeekse verhaal vinden we in veel abdijen: zo lijdt de abdij in de 16de eeuw onder de godsdienstconflicten. Ze wordt zelfs verwoest. Pas zeventig jaar later keren de monniken terug.
De 18de eeuw wordt een nieuw hoogtepunt. Rond 1775 ontwerpt de befaamde architect Laurent-Benoit Dewez een nieuwe classicistische abdij. Maar het grootse plan komt te laat: alleen de kerk in witte zandsteen en het nieuwe abtskwartier zijn klaar als de Franse Revolutie losbreekt en de monniken in 1797 hun abdij opnieuw moeten verlaten. Nu definitief.
Prominenten
De voormalige abdij met haar prachtige tuinen is nu het centrum van de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Vlierbeek. Dewez’ stralend gerestaureerde abdijkerk is een parochiekerk geworden en ook het oude gastenkwartier van de abdij is gerestaureerd. Het werd omgevormd tot drie woningen. Er zijn nog meer getuigen van de abdij, zoals de hoeve, de brouwerij en het wagenhuis. De begraafplaats dateert uit de 19de eeuw. Er liggen een aantal prominenten begraven.
- Adres
- Abdij Vlierbeek 15, 3010 Leuven
- info@abdijvanvlierbeek.be
- Website
- www.abdijvanvlierbeek.be
- Extra website
- https://www.visitleuven.be/abdij-van-vlierbeek
- Adres
- Abdij Vlierbeek 15, 3010 Leuven
- info@abdijvanvlierbeek.be
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.