-
Onze-Lieve-Vrouwekerk in 360°
De Onze-Lieve-Vrouwekerk is onderdeel van de Abdij van Vlierbeek. Net als de abdij, kent de kerk een bewogen geschiedenis. Architect Laurent-Benoît Dewez ontwierp de kerk.
Lees meer -
Sint-Michielskerk in 360°
Ze springt meteen in het oog: de uitbundig barokke Sint-Michielskerk, een voormalige jezuïetenkerk uit de 17de eeuw met alle kenmerken van dien. Het gebouw is een pronkstuk, een theatraal kunstwerk dat de boodschap van het geloof verkondigt. Het is een van Leuvens ‘zeven wonderen’. Je kan deze kerk ook virtueel bezoeken.
Lees meer -
Sint-Kwintenskerk in 360°
De Sint-Kwintenskerk ligt op een hoogte vlak bij de Naamsepoort en is een van Leuvens middeleeuwse parochiekerken. Ze was al vroeg ook een populaire bedevaartkerk. De kerk oogt elegant dankzij haar koor dat hoog oprijst. Bij de restauratie in de jaren 1970 kreeg dat koor moderne glas-in-loodramen van Michel Martens. Je kan deze kerk ook virtueel bezoeken.
Lees meer -
Sint-Geertruikerk in 360°
Kort na 1200 en op initiatief van de hertog van Brabant zelf, Hendrik I, vestigde zich op deze plek een gemeenschap van kanunniken die leefden volgens de regel van Augustinus. Hun complex werd snel een abdij met een kerk en de patrones daarvan werd die van de hele wijk: Sint-Geertrui. De kerk had dan ook spoedig een dubbele functie: de kanunniken hielden er hun erediensten, en ze werd een van Leuvens vijf parochiekerken. De kerk lag net buiten de eerste stadsmuur. Je kan deze kerk ook virtueel bezoeken.
Lees meer -
Sint-Antoniuskapel in 360°
De Sint-Antoniuskapel is een middeleeuwse plek met een modern uitzicht. Hier werd in 1936 het stoffelijk overschot van Jozef De Veuster, pater Damiaan, bijgezet. Je kan deze kerk ook virtueel bezoeken.
Lees meer -
Sint-Jan-de-Doperkerk in 360°
De torenloze kerk van het Groot Begijnhof is een gotisch bouwwerk waaraan is gewerkt van 1305 tot 1440. Binnen lijk je dan weer te zijn beland in de barok of zelfs rococo: veel van het meubilair en de kunst is 17de-eeuws. De kerk baadt in het licht: dat heeft onder meer te maken met het reusachtige glasraam in het koor. Aan de noordkant ligt het ommuurde kerkhof van het begijnhof. De kerk wordt nog gebruikt. Je kan deze kerk ook virtueel bezoeken.
Lees meer -
Sint-Jan-de-Evangelistkerk in 360°
De kerk van de abdij van Park, gebouwd op de top van een natuurlijke helling, troont uit boven de abdijsite. Reeds 2 jaar na de stichting van deze Norbertijnenabdij in 1129 stond hier een romaanse kapel. De huidige kerk is een resultaat van renovaties in de 16de, 17de en 18de eeuw, zowel de toren als het interieur dateren van 1729. Je kan deze kerk ook virtueel bezoeken.
Lees meer -
Sint-Pieterskerk
De Leuvense hoofdkerk straalt weer aan de buitenkant, na een grootschalige restauratie! Het gebouw uit de 15de eeuw heeft een bewogen leven achter de rug. En behalve een kerk is de Sint-Pieter ook een volwaardig museum, met enkele topstukken.
Lees meer -
Sint-Jakobskerk
De Sint-Jacobskerk is een van de vijf Leuvense kerken die al in de middeleeuwen een parochiekerk waren. Ze lag toen zowat 250 meter buiten de eerste stadsmuur en was omgeven door een kerkhof. Bijna sinds de bouw heeft ze te kampen met stabiliteitsproblemen door de moerassige ondergrond. Dat leidde in 1963 tot de sluiting van de kerk, die sindsdien voorlopig wordt geconsolideerd en waaruit de kunstwerken en meubels zijn verwijderd. Daagt er na al die jaren een nieuwe toekomst voor de herbestemde kerk?
Lees meer -
Onze-Lieve-Vrouw ten Predikherenkerk
Wie in de gekasseide Predikherenstraat, Sint-Annastraat en Onze-Lieve-Vrouwstraat loopt, vlak bij de Dijle en pal in het Leuvense centrum, loopt door een van Leuvens oudste stadsdelen: dit was hertogelijk domein. Hier stond vanaf 1228 het predikheren- of dominicanenklooster, dat eind 18de eeuw grotendeels is afgebroken. Onder meer de kloosterkerk overleefde de kaalslag en werd toen een parochiekerk.
Lees meer
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.