Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Onze-Lieve-Vrouw ten Predikherenkerk

Wie in de gekasseide Predikherenstraat, Sint-Annastraat en Onze-Lieve-Vrouwstraat loopt, vlak bij de Dijle en pal in het Leuvense centrum, loopt door een van Leuvens oudste stadsdelen: dit was hertogelijk domein. Hier stond vanaf 1228 het predikheren- of dominicanenklooster, dat eind 18de eeuw grotendeels is afgebroken. Onder meer de kloosterkerk overleefde de kaalslag en werd toen een parochiekerk.

Getuige
De Onze-Lieve-Vrouw ten Predikherenkerk – kortweg: Predikherenkerk – is een belangrijke getuige van het oude klooster. Dit is ook een van België’s oudste gotische kerken. De bouw begon al in 1251 en vorderde aanvankelijk snel voor een kerk. Ze werd toen zelfs even de grafkerk van de hertogen. Daarna vertraagden de werkzaamheden, tot het klooster in de nieuw gestichte universiteit (1425) een belangrijke rol ging spelen. In de 18de eeuw onderging de kerk ingrijpende aanpassingen in haar interieur.

Verkaveld
Na een periode van leegstand in de jaren 1980 is de kerk nu in gebruik als concert- en tentoonstellingsruimte. In de Predikherenstraat zie je haar toren oprijzen achter een barokke inrijpoort uit de 17de eeuw: dat is toegang tot het kloosterdomein, dat na de opheffing van het klooster werd verkaveld. Begin 19de eeuw werden op de oude kloostersite ook de straatjes aangelegd.

Info
Adres
Onze-Lieve Vrouwstraat, 3000 Leuven
1/1
Adres
Onze-Lieve Vrouwstraat, 3000 Leuven
Meer info
Terug naar boven