Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Sint-Antoniuskapel in 360°

De Sint-Antoniuskapel is een middeleeuwse plek met een modern uitzicht. Hier werd in 1936 het stoffelijk overschot van Jozef De Veuster, pater Damiaan, bijgezet. Een tentoonstelling in de kapel belicht zijn leven, tot en met zijn heiligverklaring in 2009. In de jaren zestig en tachtig kreeg de kapel haar huidige uitzicht.

Bekijk deze kerk in 360°
Oud en modern

Het verhaal van de huidige kapel, met haar 14de-eeuwse wortels, begint in 1860, als de Paters van de Heilige Harten (de ‘Picpussen’) haar aankopen. Na een restauratie ging ze al snel weer open en kreeg de plek nationale uitstraling als bedevaartsoord van Sint-Jozef. Precies honderd jaar later werd de oude kapel aangepast aan de moderne tijd, door de architecten Jos Ritzen en Walter Steenhoudt. De voor- en zijgevels van de oorspronkelijk middeleeuwse kapel bleven bewaard. 19de-eeuws zijn onder meer nog de ex voto-tegeltjes en een glasraam waarin de negen Belgische provincies zich aan Sint-Jozef toewijden.

Crypte
De huidige architectuur van de Damiaancrypte is traditioneel en de aankleding door Rie Haan sober. In de jaren 1988 bracht architect Jos Martens haar globale inrichting opnieuw bij de tijd. Het heiligdom van Sint-Jozef van zijn kant is resoluut modern, met brutalistisch beton. Het effect daarvan wordt gemilderd door de verzorgde aankleding met bak- en natuursteen, koper en hout. De inrichting is het werk van beeldhouwer-edelsmid Wim Ibens. Hij ontwierp het liturgische meubilair: het hoofdaltaar met de koperen nis, het tabernakel en het priestergestoelte. Ook de motieven van de vloer en de glasramen zijn van zijn hand.

Info
Adres
Pater Damiaanplein, 3000 Leuven
Open
Elke dag van 9 tot 18 uur
Website
www.visitleuven.be/nl/sint-antoniuskapel
1/1
Adres
Pater Damiaanplein, 3000 Leuven
Open
Elke dag van 9 tot 18 uur
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven