Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Sint-Geertruikerk in 360°

Kort na 1200 en op initiatief van de hertog van Brabant zelf, Hendrik I, vestigde zich op deze plek een gemeenschap van kanunniken die leefden volgens de regel van Augustinus. Hun complex werd snel een abdij met een kerk en de patrones daarvan werd die van de hele wijk: Sint-Geertrui. De kerk had dan ook spoedig een dubbele functie: de kanunniken hielden er hun erediensten, en ze werd een van Leuvens vijf parochiekerken. De kerk lag net buiten de eerste stadsmuur.

Bezoek deze kerk in 360°
Open toren
De huidige kerk is opgetrokken tussen de 13de en de 15de eeuw, al klopt dat eigenlijk niet: bijna het hele gebouw is gereconstrueerd na de oorlogsvernielingen in 1944. Alleen het voorste gedeelte ontsnapte toen aan de bombardementen. Het meest opvallende onderdeel is de opengewerkte stenen torenspits met zijn acht zijden en vier hoektorentjes. Die is in 1453 gebouwd, onder leiding van Jan van Ruysbroeck, de architect van de toren van het Brusselse stadhuis. Er kwam geen nagel aan te pas! In de toren hangt een van de Leuvense beiaarden.

Puzzel
In het koor van de kerk, die vooral is ingericht met 18de-eeuws meubilair, bevindt zich nog het prachtig laatgotische koorgestoelte van Brusselaar Matthys de Wayere. Ook dat was in 1944 verpletterd onder het puin. Het sorteren van de puzzelstukjes en de restauratie was een minutieus werk. De voorstellingen gaan niet toevallig onder meer over het leven van de heiligen Geertrui en Augustinus.

Info
Adres
Halfmaartstraat, 3000 Leuven
Open
Van 1 april tot 30 september: di-zo: 13.30 tot 16.30 uur
Website
www.visitleuven.be/nl/sint-geertruikerk
1/1
Adres
Halfmaartstraat, 3000 Leuven
Open
Van 1 april tot 30 september: di-zo: 13.30 tot 16.30 uur
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven