Sint-Jan-de-Evangelistkerk in 360°
De kerk van de Abdij van Park, gebouwd op de top van een natuurlijke helling, troont uit boven de abdijsite. Reeds 2 jaar na de stichting van deze Norbertijnenabdij in 1129 stond hier een romaanse kapel. De huidige kerk is een resultaat van renovaties in de 16de, 17de en 18de eeuw, zowel de toren als het interieur dateren van 1729.
Bouwgeschiedenis
De kerk van de Abdij van Park onderging in de loop van de eeuwen veel veranderingen. De romaanse kapel die hier reeds in 1131 stond, werd in 1226 vervangen door een romaanse kerk. Sporen van deze 13de eeuwse kerk zijn tot op vandaag nog terug te vinden. In de 16de eeuw werd de kerk aangepast in renaissancestijl en in de 17de eeuw werd onder abt Drusius het koor verlengd.
In 1729 verdwenen de kruisbeuken met aangebouwde kapellen en werd de kerk heringericht in de heersende classicistische barokstijl: de rechter zijarm werd afgebroken en de linker werd ingericht als sacristie. In 1730 begon men met de uitbouw van de torenspits, eveneens in classicistische barokstijl. Het interieur bevat barokbeelden en -meubilair met houtsnijwerk van de beeldhouwer Jacques Bergé, alsook een aantal belangrijke schilderijen, waaronder de cyclus van Rubens-navolger Pieter-Joseph Verhaghen over het leven van de Heilige Norbertus en van diens grote voorbeeld Christus.
Met de realisatie van de kerktoren eindigde de laatste grote bouwcampagne en sindsdien behield de kerk, alsook de andere onderdelen van de abdij grotendeels het uitzicht zoals het werd vastgelegd op een prent van Sanderus in 1726. Precies omwille van deze gaafheid staat de Abdij van Park bekend als één van de best bewaarde abdijcomplexen van de lage landen.
De Norbertijnenabdij
De Orde van de Norbertijnen werd in 1121 gesticht door de Heilige Norbertus in Prémontré. Ze worden daarom ook wel de Premonstratenzers genoemd. Een andere bijnaam is de “witheren”, omwille van hun witte habijt. Deze reguliere kanunniken volgen de regels van de Heilige Augustinus, maar zijn niet enkel contemplatief; de paters richten zich ook op prediking en zielzorg.
Er zijn ook Norbertijnerabdijen in Averbode, Grimbergen, Tongerlo, Postel en Leffe.
- Adres
- Abdij van Park 7, 3001 Leuven
- Open
- van 01 april tot 30 september: dinsdag t.e.m. zondag (behalve feestdagen) van 13.30 tot 17 uur
- Adres
- Abdij van Park 7, 3001 Leuven
- Open
- van 01 april tot 30 september: dinsdag t.e.m. zondag (behalve feestdagen) van 13.30 tot 17 uur
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.