Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Sint-Michielskerk in 360°

Ze springt meteen in het oog: de uitbundig barokke Sint-Michielskerk, een voormalige jezuïetenkerk uit de 17de eeuw met alle kenmerken van dien. Het gebouw is een pronkstuk, een theatraal kunstwerk dat de boodschap van het geloof verkondigt. Het is een van Leuvens ‘zeven wonderen’ .

Bekijk deze kerk in 360°




Jezuïeten

In de 16de eeuw kreeg de Leuvense universiteit concurrentie: vanaf 1542 vestigde een groepje jezuïeten zich in de stad. Onderwijs was hun corebusiness en dat leverde spanningen op. In Leuven bouwden de jezuïeten een uitgestrekt complex bij de Naamsestraat, met een college. Van dat geheel bleef niet veel meer over dan de barokke Sint-Michielskerk uit de jaren 1650-1670. Architect was de jezuïet Willem Hesius ofte Willem van Hees, en die kende zowel de ‘moederkerk’ van de jezuïeten in Rome als de Antwerpse voorganger (nu Carolus Borromeuskerk).
De kerk ademt de ‘jezuïetenstijl’, met onder meer de overvloedig versierde voorgevel. Door zijn decoratie vol symboliek is dat als het ware een ‘altaar buiten de kerk’. Het altaar is de plaats waar zich het sacrament van de eucharistie afspeelt. Dat werd tijdens de Contrareformatie fel gepromoot. Bij de symbolen hoorden onder meer druiventrossen en maïskolven. Die zie je hier ook aan de voorgevel. Ook binnen staat de eucharistie centraal, en in de 17de-eeuwse communiebank worden jezuïetenheiligen belicht. De geplande koepel is er door verzakkingsproblemen nooit gekomen.

Parochiekerk
In 1773 schafte de paus de Sociëteit van Jezus (tijdelijk) af. Het verbouwde klooster werd een universitair college en de kerk een parochiekerk, ter vervanging van de oude en bouwvallige Sint-Michielskerk in de Tiensestraat, die werd afgebroken. Vandaar haar huidige naam. In de Franse tijd deed de kerk zowat tien jaar dienst als… Tempel van de Rede en vervolgens werd ze weer parochiekerk. Ze is heropgebouwd nadat een luchtbombardement haar in de nacht van 10 op 11 mei 1944 had verwoest. Alleen de voorgevel bleef wonderlijk gespaard.
In de kerk vinden momenteel Spaanstalige diensten plaats. Ze is ook het decor voor kunstinitiatieven.

Info
Adres
Naamsestraat 57a, 3000 Leuven
Open
Van 1 april tot 30 september: di-zo: 13.30 tot 16.30 uur
E-mail
info@sint-michielskerk.be
Website
www.sint-michielskerk.be
Extra website
www.visitleuven.be/nl/sint-michielskerk
1/1
Adres
Naamsestraat 57a, 3000 Leuven
Open
Van 1 april tot 30 september: di-zo: 13.30 tot 16.30 uur
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven