Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

De toekomst van het stadhuis

Het prachtige historische stadhuis krijgt een nieuwe toekomst en wordt tegen 2027 een open huis voor Leuvenaars en bezoekers. In 2023 starten de herbestemmings- en restauratiewerken. De stad Leuven neemt hiervoor het ontwerpteam aNNo architecten en FELT architecture & design onder de arm. Zij wonnen de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester met een doordacht en gedurfd voorstel dat ze nog verder zullen uitwerken tot een definitief ontwerp.

Het stadhuis wordt nog meer dan het al is hét symbool van Leuven. Je zal er haar rijke geschiedenis en toekomst kunnen (her)ontdekken, van het prille begin tot de nieuwste innovaties. Het stadhuis wordt eens te meer het centrum van de stad van waaruit je de stad kan verkennen. Het behoudt zijn politieke en ceremoniële functies, toeristen worden er onthaald en de dynamische Leuvense erfgoedwerking vindt er haar plek. Kortom, het wordt een niet te missen hotspot voor bewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland.

Open huis blijft multifunctioneel
Het stadhuis krijgt opnieuw een volwaardige, publieke functie. Het open huis wordt permanent toegankelijk en krijgt een toekomstgerichte invulling die overeenstemt met de symbolische waarde en erfgoedwaarde van het gebouw. Het wordt dé plek ook waar je verhalen over het verleden en de toekomst van Leuven kan ontdekken. De historische ruimtes vormen de basis voor de vele erfgoedverhalen. Authentieke stukken krijgen opnieuw een plaats in het stadhuis en via interactieve verhalen, exposities en debatten ontdek je Leuven van vroeger, vandaag en morgen.

Het stadhuis behoudt zijn politieke en ceremoniële functies. Na de herbestemming zullen er opnieuw huwelijken, recepties en officiële ontvangsten plaatsvinden en de gemeenteraad zal opnieuw in de Gotische zaal vergaderen. De politie verhuist naar een modern wijkkantoor in de vleugel aan de Naamsestraat en het Radiohuis blijft in de kantoren aan de Muntstraat. Op die manier versterkt het stadhuis zijn functie als multifunctioneel stadsgebouw.

Gedurfd ontwerp: nieuwe invulling versterkt erfgoedwaarde
Via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester vond de stad een geschikt ontwerpteam voor het ambitieuze herbestemmingsproject. De tijdelijke vereniging aNNo architecten en FELT architectuur & design in samenwerking met endeavour, 88888 en Atelier Arne Deruyter overtuigden de wedstrijdjury met hun totaalaanpak en visie. 

Het ontwerp maakt van het huidige politiekantoor op de Grote Markt de nieuwe toegang tot het stadhuis. Binnen is er een grote onthaalruimte op de benedenverdieping. Het stadhuis is er zowel voor toeristen als voor de Leuvenaar. Een nieuw internationaal toeristisch onthaal verwelkomt alle bezoekers. Wie er binnenstapt voelt meteen het DNA van de stad: historisch en hedendaags. Bezoekers worden er warm gemaakt om meer van het stadhuis en de stad te leren kennen.

Boven op het politiekantoor zorgt een nieuw volume voor een hedendaags element dat extra belevingsruimtes creëert. Bezoekers bereiken de verdiepingen via een comfortabele trap en lift. Vandaar worden ze meegezogen naar de verschillende ruimtes in het historische gedeelte. Zowel in het nieuwe volume als in het historisch gedeelte zal je via dynamische en interactieve opstellingen verleden, heden en toekomst van Leuven kunnen ontdekken.
Op de bovenste verdieping van het nieuwe volume heb je vanop het balkon een mooi uitzicht op de Grote Markt en de Sint-Pieterskerk. De binnentuin - het Vrijthof - wordt dan weer een groen rustpunt en zal de verschillende delen van het stadhuis nog beter met elkaar verbinden.


Timing

Het ontwerp is nog niet definitief. Het ontwerpteam zal dat - in samenspraak met de stad – verder uitwerken tegen eind 2021.
De restauratie van de salons start in de zomer van 2020.
In 2023 starten de grote verbouwingswerken en sluiten de deuren voor een tijdje.
Een viertal jaar later kan je het resultaat bewonderen.

Downloads

1/3
Terug naar boven