Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Universiteitshal

De Universiteitshal vat als het ware een belangrijk deel van Leuvens geschiedenis samen. Daarin spelen de lakenhandel en de universiteit een hoofdrol. Zoals in veel Leuvense gebouwen woedde ook hier het oorlogsvuur.

Laken
Het monumentale hart en de officiële zetel van de oudste universiteit van de Lage Landen is gebouwd als lakenhal. Hier werd vanaf 1317 vooral Engelse wol aangevoerd voor de productie van laken, en werd Leuvens laken verhandeld. Die nijverheid had van de 13de eeuw de Gouden Eeuw van de stad gemaakt. Zo vertienvoudigde tussen 1150 en 1300 de bevolking. De decoratie van de prestigieuze hal was van internationaal niveau. Maar vanaf omstreeks 1340 belandde de lakennijverheid in een crisis. Daarom raakte het functioneel ingerichte gebouw in kalkzandsteen en met winkelpuien niet afgewerkt.

Multifunctioneel
Fase twee in zijn geschiedenis begon spoedig na de stichting van de Leuvense universiteit in 1425. Al snel werd een deel van de lakenhalle gebruikt om er colleges in de theologie te geven en later vonden ook andere faculteiten er een stek. Nog tot 1679 gebruikten de lakenmakers en de universiteit het gebouw samen. In de hal werd overigens tot aan de Eerste Wereldoorlog lesgegeven.
In 1679 kocht de universiteit het pand, tot dat moment eigendom van de stad, en kreeg het een barokke verdieping boven de gotische onderbouw. Er kwamen nieuwe collegezalen en kantoorruimtes. In 1723 kreeg het zijn huidige omvang: de Regavleugel aan de Oude Markt kwam er toen bij. Daar was de bibliotheek van de universiteit gevestigd en vond je de academische rechtbanken en de universitaire… bier- en wijnkelder. Rector Hendrik Jozef Rega was een befaamde medicus die ook betrokken was bij de aanleg van de Kruidtuin.

Salons
Na de verwoestingen en het uitbranden van de bibliotheek in 1914 verhuisde die naar het Ladeuzeplein en werd de Regavleugel heropgebouwd. In de Universiteitshal is de centrale administratie van de universiteit gevestigd, net als het rectoraat. Er zijn salons, er is de Promotiezaal en de Jubileumzaal wordt gebruikt voor officiële ontvangsten en recepties.

Info
Adres
Naamsestraat 22, 3000 Leuven
Tel
016 32 40 40
1/2
Adres
Naamsestraat 22, 3000 Leuven
Tel
016 32 40 40
Meer info
Terug naar boven