Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Museum voor Dierkunde

De coelacanth, het zegt je vermoedelijk niet veel. Zo'n coelacanth is een vis waarvan we tot in de 20ste eeuw dachten dat hij 65 miljoen jaar geleden was uitgestorven, samen met de dinosauriërs. Intussen weten we beter. In het Museum voor Dierkunde van de Leuvense universiteit kun je een exemplaar bewonderen. Net als het skelet van een Groenlandse walvis uit circa 1880. En nog zo'n 4998 andere specimina. Een verborgen dierenrijk in Leuven!

Van spons tot walvis
Het museum beheert een indrukwekkende collectie: skeletten, opgezette dieren, exemplaren in vloeistof. Met name de collectie schelpen is bijzonder uitgebreid. Je krijgt hier een systematisch en ‘levendig’ overzicht van het dierenrijk, van spons tot zoogdier.

Iedereen die geïnteresseerd is in het leven op aarde is welkom en zal in het museum volop aan zijn trekken komen: schoolklassen, studenten, biologen, liefhebbers enz.

  • 1817: de zoölogische collecties van de universiteit vinden een onderkomen in het ‘Kabinet voor Natuurlijke Historie’ in het Koningscollege. Willem I steunt de aankoop van collecties uit Engeland, Frankrijk en Duitsland; 
  • 1851: professor Pierre-Joseph Van Beneden (1809-1894), al twintig jaar curator van het museum, komt in het Koningscollege wonen. Onder de leiding van deze wereldvermaarde dierkundige breidt de collectie zich aanzienlijk uit, vooral met opgezette waterzoogdieren; 
  • 1944: een luchtbombardement door de geallieerden vernielt een groot deel van de collectie; 
  • 1970: bij de splitsing van de universiteit wordt de collectie verdeeld. Sindsdien is ze opnieuw aangegroeid dankzij schenkingen en studiereizen.

Je kunt het museum vrij bezoeken op werkdagen (van 8 tot 17 uur) of op afspraak. 

Info
Naam
Museum voor Dierkunde KU Leuven
Adres
Charles Deberiotstraat 40, 3000 Leuven
Open
ma-vrij: 8 tot 17 uur of op afspraak
Tel
016 32 37 17
E-mail
thomas.gyselinck@kuleuven.be
Type
Museum
Website
bio.kuleuven.be/museum/welkom
1/6
museum
Naam
Museum voor Dierkunde KU Leuven
Adres
Charles Deberiotstraat 40, 3000 Leuven
Open
ma-vrij: 8 tot 17 uur of op afspraak
Tel
016 32 37 17
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven