SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 180
									AND imr.partno2 = 23
Nieuw Salsa!-Cahier: (Over)leven in Leuvense gangen | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Nieuw Salsa!-Cahier: (Over)leven in Leuvense gangen

20 september 2021

In het nieuwe Salsa!-cahier (Over)leven in Leuvense gangen brengt auteur Luc Minten het verhaal van opeenvolgende generaties bewoners van twee Leuvense gangen, de Bulenswijk en de Muurkruidstraat, twee zijstraten van de Brusselsestraat die aan elkaar grenzen. Zijn relaas illustreert treffend de 19de- en 20ste- eeuwse sociale en politieke geschiedenis van arbeidershuisvesting en van architectuur en stedenbouw in België.

Het leven in Leuvense gangen
Waar kroostrijke gezinnen, ingeweken uit Oost-Brabant, probeerden te overleven in veel te kleine rijwoningen, waar het voortuintje zijn nut bewees met een veestapel van varkens en konijnen, waar mensen ziek werden en stierven van het gelige, brakke water aan de pomp…. Dat was het leven in de Leuvense gangen omstreeks 1900. Daarom moesten de huisjes van de Bulenswijk en de Muurkruidstraat tegen de vlakte. Uiteindelijk bleef het bij plannen en bleven de arbeiderswoningen toch overeind. De buurt verouderde, verarmde en verkrotte. Tot yuppies in de jaren 1980 deze oase van rust en groen in het centrum ontdekten. 

Over de auteur
Luc Minten studeerde geschiedenis en audiovisuele communicatie aan de KU Leuven. Momenteel werkt hij als leraar geschiedenis en esthetica in het middelbaar onderwijs. Eerder publiceerde hij al over de Limburgse steenkoolmijnen en het kasteel van Meldert. Minten is ook redactielid van het Vlaams-Nederlandse magazine G-Geschiedenis.

Praktisch
De publicatie kost 20 euro.

Koop de publicatie bij een Leuvense boekhandel of in het Stadsarchief van maandag tot vrijdag tussen 9 en 13 uur.

1/2
Jaar
2021
Naam
(Over)leven in Leuvense gangen
Prijs
20 euro
Reeks
Salsa!-cahiers
Te koop
bij Leuvense boekhandels of in het Stadsarchief (9-13u)
Volume
16
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven