SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 31
									AND imr.partno2 = 23
De Leuvense Scene op dvd en in boek | Nieuws | Erfgoedcel Leuven
  • In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

De Leuvense Scene op dvd en in boek

5 oktober 2016

Leuven, in de lente 1973. Op de Oude Markt verzamelt een groep muzikanten: Armand Hombrouckx, Jean-Marie Aerts, Raymond Van het Groenewoud, Kris De Bruyne, Stoy Stoffelen, Luc Tegenbos, Jokke Kerkhofs, Erik van Neygen en een 20-tal andere muzikanten poseren voor een foto die al snel een iconische status kreeg. Maar waarom verzamelden ze destijds in Leuven? Waren ze toevallig allemaal op de Oude Markt die dag? Of is er meer aan de hand?

De nieuwe documentaire film De Leuvense Scene van Fonk vzw schetst een portret van deze muziekscene in Leuven van de vroege jaren ’70 tot de vroege jaren ’80. Aan de hand van getuigenissen met muzikanten, producers, cafébazen, managers en organisatoren reconstrueren we die memorabele jaren. Jaren die later van grote betekenis zullen blijken, jaren waarin de basis werd gelegd voor de decennia Vlaamse pop en rock die volgden. Muziekkenner Jan Delvaux zorgt voor de presentatie en interviews.

Korte inhoud
Leuven, begin jaren ’70. Het stof van de studentenrevolte is gaan liggen. Het heeft de stad een flinke reputatie gegeven als broeinest van kritische tegenstemmen en activisten van allerlei pluimage. Studenten zijn niet alleen politiek, maar ook cultureel geëngageerd; ze maken muziek, organiseren concerten en openen cafe’s. Een nieuwe golf Angelsaksische bands bereikt het vasteland: de nieuwe folkies, protest-songsschrijvers en rockers inspireren de geesten. Er verschijnt een nieuw type café’s; de bruine kroegen, muziekcafé’s waar de oude jukeboxen plaats gemaakt hebben voor de platenspeler en waar de nieuwe LP’s uit Londen worden opgelegd en samen beluisterd. Er wordt, onder een blauw rookgordijn gediscussieerd en gefilosofeerd, gedronken en gemusiceerd. In Leuven, lang nog niet zo proper als vandaag, heerst een vrolijke, milde anarchie. Het Leuvense nacht- en caféleven krijgt een reputatie die ze nog decennia zal meedragen. De unieke sfeer maken van de stad een ware aantrekkingspool voor muzikanten, avonturiers en creatieve ondernemers uit het hele land.

Makers
De Leuvense Scene is een derde documentaire van Fonk vzw in samenwerking met Erfgoedcel Leuven, provincie Vlaams-Brabant, Muziekcentrum Het Depot en vele medewerkers, supporters en sponsoren (zie www.deleuvensescene.be/ploeg-partners)

Speeldata
De Leuvense Scene ging vrijdag 30 september 2016 in avant-première, maar was tussen 5 en 18 oktober te zien in Cinema ZED.

DVD- release
Op 15 november 2016 verschijnt de dvd. Jen kan de dvd kopen zijn via alle reguliere kanalen (Fnac, Standaard Boekhandel, online shops,…) en in de webshop van Dalton: www.daltonshop.be.

Het boek
Het fotoboek van De Leuvense Scene is een bonte collage van allerlei archiefmateriaal dat verzameld werd doorheen de researchperiode: knipsels, albumcovers, nota’s, posters en vooral veel foto’s die opgedolven werden uit de persoonlijke archieven van mensen die actief waren in de scene. De opbouw van het boek volgt de vertelling van de film. Zo kan je de beelden uit de film op je eigen tempo herbekijken.

Special edition
De “special edition” van de dvd bevat de film én een uniek foto- en knipselboek vol drukwerk, artikels en foto’s die de productieploeg verzamelde doorheen de researchperiode. Deze “special edition” zal te koop zijn vanaf 1 december 2016 in Fnac Leuven en in de webshop van Dalton: www.daltonshop.be.

1/6
Naam
De Leuvense Scene
Datum
tss 5 en 18 oktober 2016
Locatie
CinemaZED
Reservatie
Tickets: http://www.cinemazed.be/node/3275
Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee