SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 61
									AND imr.partno2 = 23
Nieuwe historische documentaire: Leuven '68 | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Nieuwe historische documentaire: Leuven '68

10 januari 2018

Vanaf 24 januari kon je in Cinema ZED de nieuwe documentaire Leuven ‘68 van Fonk vzw bekijken. Deze film blikt terug op de legendarische studentenrevolte van 1968 aan de Leuvense universiteit. Op 26 maart krijg je opnieuw de kans om je laten mee te voeren naar deze woelige jaren tijdens DOCVILLE.

Leuven '68 de documentaire
Leuven ‘68 toont het ontstaan en verloop van de legendarische studentenrevoltes aan de universiteit van Leuven. De film focust op de jaren 1966-1968 en belicht de belangrijkste momenten uit deze bewogen periode: van de publicatie van het mandement van de bisschoppen over de ondeelbaarheid van de universiteit tot de oprichting van een Franstalige universiteit in Louvain-La-Neuve. Doorheen de documentaire worden ook parallellen getrokken met internationale studentenrevoltes, waaronder die van Amerika, Frankrijk en Mexico.

De revolte in beeld
De film bestaat integraal uit historisch beeldmateriaal. De studentenprotesten kreeg veel (internationale) persaandacht. Filmploegen uit Vlaanderen, Wallonië, maar ook uit andere landen als Frankrijk, Engeland en Nederland zakten af naar Leuven om verslag uit te brengen van de opstanden aan de universiteit. Dit leverde maar liefst 20 ùùr aan beeldmateriaal op, dat Fonk vzw herleidde tot deze 70 minuten durende film.

Praktisch
Op 26 maart speelt Leuven ‘68 opnieuw in de aula bij cinema zed vesalius tijdens het DOCVILLE-festival. Na de film blikken de toenmalige minister van Staat Mark Eyskens, Prof. em. (en student in 1968) Louis Vos en mede-soixanthuitard Kris Merckx terug op de revolte en de gevolgen ervan tijdens een gratis debat. 

1/1
Naam
Leuven 68: de studentenrevolte die het land deed daveren
Datum
26 maart 2018
Locatie
Cinema ZED Vesalius
Uur
19u30
Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee