SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 75
									AND imr.partno2 = 23
Nieuwe luchters voor stadhuis | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Nieuwe luchters voor stadhuis

4 juli 2018

De gevel van het historische stadhuis is gereinigd en de historische vlaggen hangen. Maar ook de wandelzaal van het stadhuis zit in een nieuw kleed. Bram Kerkhofs van Bram Kerkhofs Design Studio ontwierp hiervoor twee nieuwe, monumentale luchters. Geïnpireerd op de pinakels, de gotische siertorens op het stadhuis, zijn de luchters ook samengesteld uit verschillende torens. Ze vormen een soort driedimensionale puzzel die in totaal uit maar liefst 3.520 onderdelen bestaat. Ze verwijzen naar de siertorens en nissen waarin de gevelbeelden geplaatst zijn. Toch, in de lusters zelf ontbreken de beelden. Kerkhofs geeft zo ruimte voor invulling en verbeelding, goed wetende dat de beelden aan het stadhuis ook pas in een latere fase werden gerealiseerd.

Bram maakte daarnaast ook 3 nieuwe meubels. Hij koos voor zijn ontwerp COIL, waarmee hij onlangs de Grand Award Objects Biënnale INTERIEUR in Kortrijk won. COIL is een stand alone kast-concept dat bestaat uit verschillende modules die flexibel uitbreidbaar zijn. De specifieke uitsnijding aan de rand bij het bovenste en onderste element laat toe om er een elastisch touw door te weven. Dit resulteert in een semi-transparant gordijn. 

Deze vernieuwing is een eerste stap in de verdere herbestemming van het stadhuis.

Nieuwsgierig?

Op 14 juli tussen 15 en 17 uur kan je zelf een kijkje komen nemen, want dan is het stadhuis uitzonderlijk gratis bezoeken.

Uiteraard kan je dagelijks om 15 uur aansluiten bij de rondleidingen onder begeleiding van een gids. Een ticket (4 euro) hiervoor kan je kopen aan de balie van Toerisme Leuven (Naamsestraat 3 - zijkant stadhuis). 1/4
Datum
14 juli tussen 15 en 17 uur
Locatie
Grote Markt 9
Reservatie
Of dagelijkse rondleiding om 15 uur, tickets via Toerisme Leuven, Naamsestraat 3
Meer info
Leuvens erfgoed, doe mee