SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 167
									AND imr.partno2 = 23
Nieuwe ronde beurzen vakmanschap | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Nieuwe ronde beurzen vakmanschap

11 mei 2021

De minister van Cultuur lanceert een nieuwe beursronde voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Dankzij die beurzen krijgen meesters-vaklui de nodige ondersteuning om samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren. De minister maakt dit jaar 619.000 euro vrij voor deze beurstrajecten.

Vakmanschap als erfgoed
De minister van Cultuur plaatst immaterieel cultureel erfgoed hoog op de agenda en vergeet daarbij ook Vlaanderens baanbrekend vakmanschap niet: kennis en vaardigheden in de hoofden en handen van mensen, met wortels in tradities. De minister wil meesters-vaklui alle kansen geven om hun immaterieel erfgoed levend te houden en hun kennis en kunde aan de volgende generaties door te geven. Vakmanschap is daarbij een breed begrip: het kan gaan om ambachten, maar ook om toegepaste kunsten, podiumkunsten, vertel-of muzikale tradities, instrumentenbouw, enzovoort.

Beurs voor meester én leerling(en)
In de meester-leerlingtrajecten krijgen vakmannen en -vrouwen de kans om gedurende een langere periode intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Meester en leerling(en) vormen een partnerschap en vragen samen een beurs aan om het diepgaande en tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan.
Een beurs worden telkens toegekend aan een team van een meester en een of meerdere leerlingen en bedraagt maximaal 30.000 euro. Een meester-leerlingtraject kan maximaal 24 maanden duren.
Op 11 mei ’s avonds houdt het Departement Cultuur, Jeugd en Media een online infosessie over deze nieuwe beursronde.

Inspiratie in vorige trajecten
Wil je als meester jouw kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Ben je een enthousiaste leerling die zijn of haar vakkennis wil verruimen? Dan is een meester-leerlingtraject misschien wel de ideale kans.
Ben je nog op zoek naar inspiratie? Bij de vorige beursrondes gaven 175 meesters en leerlingen het goede voorbeeld en startten hun samenwerking in 62 beurstrajecten. Een selectie uit het grote gamma aan succesverhalen lees je in Borgen voor morgen – Vakmanschap doorgeven in een meester-leerlingtraject. In dit inspirerende online magazine maak je in een twintigtal best practice verhalen kennis met de passie en ondernemingszin van meesters en leerlingen uit allerhande sectoren, van bakker tot circusartiest.

Meer info over de nieuwe ronde beurzen vakmanschap – Inschrijven voor de infosessie

1/1
Terug naar boven