-
Feestjaar voor Matthias Vanden Gheyn
Stadsbeiaardier, organist en componist Matthias Vanden Gheyn (1721-1775) staat internationaal bekend als de 'Bach van de beiaard'. Op 7 april 2021 is het precies 300 jaar geleden dat hij werd geboren: dé aanleiding voor een feestelijk Vanden Gheyn-jaar met concerten, een compositiewedstrijd, wandelingen, lezingen en een challenge.
Lees meer -
Collectie Sint-Jozefskerk geïnventariseerd
De inventaris van de collectie religieus erfgoed van de Sint-Jozefskerk in de Bogaardenstraat is klaar. Vrijwilligers Luc en Patrick en de voorzitter van de kerkfabriek Philippe Maertens maakten deze inventaris onder begeleiding van de Erfgoedcel. Je kan de inventaris vanaf nu raadplegen op Erfgoedplus.
Lees meer -
Verslag webinar Erfgoed en Lucht
De tweede studiedag in de reeks Erfgoed en de vier elementen ging online door op 12 maart 2021. De lag op de relatie tussen erfgoed en lucht. Verschillende experten brachten een presentatie over de gevaren van temperatuurschommelingen, vochtigheid en de aanpak van calamiteiten. Het verslag van dit webinar staat online.
Lees meer -
Bedankt, vrijwilligers!
Week van de Vrijwilliger is het ideale moment om alle vrijwilligers en hun fantastische werk onder de aandacht te brengen. En in de erfgoedsector zijn dat er heel veel. Dankuwel allemaal voor jullie inzet en tijd!
Lees meer -
Nieuwe website en studiedag erfgoededucatie
Op donderdag 11 maart 2021 lanceren FARO, Histories en Herita een nieuw online platform voor educatief materiaal over erfgoed. De voorstelling ervan vindt plaats tijdens Dag van de Cultuureducatie. Dit jaar draagt die de titel "Erfgoed is".
Lees meer -
Tiende Straathistories over Ziekelingenbuurt
Met ‘Ziekelingenstraat en omgeving’ is de tiende Straathistories een feit. Straathistories is een reeks waarin bewoners de oorsprong en ontwikkeling van hun buurt beschrijven. Maar het is vooral ook een project voor en door de buurt, dat mensen en generaties verbindt.
Lees meer -
Oproep: verhalen en beeldmateriaal over de Matadiwijk
Het buurtcomité van de Matadiwijk in Heverlee start met een Straathistories-traject. Doel is om aan het einde van de rit een publicatie toe te voegen aan de reeks 'Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld'. De redactiegroep is op zoek naar materiaal en helpende handen.
Lees meer -
Oproep: herinneringen aan zaal Sporta
KADOC - KU Leuven is op zoek naar jouw herinneringen aan zaal Sporta in de Vlamingenstraat. Wat of wie bracht jou tot hier? Met wie maakte jij er kennis? Heb je nog uitnodigingen of affiches van evenementen die hier plaatsvonden? Op Erfgoeddag 2021 brengt KADOC - KU Leuven dit stukje nachtleven weer tot leven.
Lees meer -
Straathistories Vlierbeek: publicatie en zoektocht
In de negende editie van 'Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld' kom je meer te weten over Vlierbeek. Meer dan twee jaar werkte een groep buurtbewoners met plezier aan de publicatie: snuisteren in bibliotheken en het Stadsarchief, buren interviewen, foto's verzamelen, ... Nu presenteren ze met trots ‘Straathistories Vlierbeek' en een zoektocht om Vlierbeek op eigen houtje te ontdekken.
Lees meer -
Expo Leuvense almanakken
In de expo "Leuvense almanakken, van handige kalender tot sappig verhaal" neemt het Stadsarchief je aan de hand van gedrukte kalenderboekjes mee door het dagelijkse leven van de Leuvenaar tussen 1716 en 1937. Je kan de expo van 14 januari tot 27 februari bezoeken in de leeszaal van het Stadsarchief.
Lees meer -
Leuven Bells - wintereditie
Tijdens de eerste wintereditie van 'Leuven Bells' kan je tussen 19 december 2020 en 3 januari 2021 dagelijks (kerst)klokken horen spelen.
Lees meer -
Verhaaljagers - luisterwandeling
Leuven bruist van de verhalen. In een gloednieuwe wandeling op gezinsmaat kom je langs 6 stops met telkens een spannend of bizar verhaal. Ga je mee op stap?
Lees meer -
Nieuw cultureel-erfgoedconvenant
De aanvraag van Erfgoedcel Leuven voor werkingsmiddelen in het kader van het Cultureel-erfgoeddecreet werd gehonoreerd. Voor de beleidsperiode 2021-2026 ontvangt stad Leuven jaarlijks 270.000 euro subsidie. Afspraken over de besteding van deze subsidie, zijn nu vastgelegd in een nieuw cultureel erfgoedconvenant voor Leuven.
Lees meer -
Nieuwe handleiding voor kerkinventaris
PARCUM lanceert in januari een vernieuwde versie van de handleiding voor het opstellen van een kerkinventaris.
Lees meer -
Netwerk SOM lanceert SOM1000
Tien weken lang peilt het Leuvense Netwerk Samen Onderwijs Maken naar persoonlijke ervaringen over onderwijs in corona-tijden. Iedereen met een link met onderwijs, kan deelnemen.
Lees meer -
Het Groot Onderhoud 2020
FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, organiseert op 1 december de tiende editie van Het Groot Onderhoud. Onder de titel 'Diepgeworteld, breedvertakt' zet FARO dit jaar het lokale en bovenlokale erfgoed in de schijnwerpers.
Lees meer -
Rode Hond-festival geannuleerd
Omwille van de nieuwe maatregelen die de overheid nam om het coronavirus te bestrijden, kan het Rode Hond-festival in de herfsvakantie niet doorgaan. Ook de workshop 'Druk je eigen almanak' en de expo rond de Leuvense almanakken in het Stadsarchief stellen we daarom uit naar een later tijdstip.
Lees meer -
Leuvense coureurs en koersen in beeld
Heb jij nog foto’s of video’s van Leuvense coureurs in actie ? In het kader van het WK Wielrennen in 2021 bereidt de stad een expo voor rond 100 jaar Leuvense wielergeschiedenis.
Lees meer -
Historische blik op Gerechtshof
Naar aanleiding van de recente restauratie loodst deze expo je door de bewogen geschiedenis van het gerechtsgebouw. Zowel de architectuur, decoratie en symbolische functie als de huisvesting van de rechtbanken en gerechtelijke diensten komen aan bod. Kom een kijkje nemen tijdens het openingsweekend op 10 en 11 oktober!
Lees meer -
Speur naar archeologisch Leuven
Ben je benieuwd naar wat een stadsarcheoloog precies doet? Of wil jij weten wat de Leuvense ondergrond verbergt? De stadsarcheoloog leidt je aan de hand van een speur- en doeboekje door archeologisch Leuven. De Archeologiedagen gaan dit jaar door van 8 tot 11 oktober. Of hou jij toch meer van middeleeuws koken?
Lees meer -
50 jaar buurtwerk 't Lampeke in beeld
Buurtwerk 't Lampeke viert zijn vijftigste verjaardag. Een groot feest kan nog niet, maar ze maakten alvast een mooi beeldverhaal. In het filmpje reis je met 't Lampeke mee van 1970 tot nu doorheen hun werking en de Ridderbuurt.
Lees meer -
Nieuwe erfgoedroutes
In de Erfgoedapp van FARO vind je maar liefst 9 nieuwe erfgoedroutes in en rond Leuven. De KU Leuven doet er nog 3 wandelingen bovenop langs het universitair patrimonium.
Lees meer -
Slimerfgoed.be gelanceerd
Met de nieuwe website slimerfgoed.be willen Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee en KADOC samen met vele partners tips & tricks verzamen om te werken rond en zorg te dragen voor schoolerfgoed. Heeft jouw school of organisatie slimerfgoed in huis?
Lees meer -
Gezocht: verhalen uit de Stedelijke Technische School
Zat jij op de Stedelijke Technische School (later bekend als RITO) in Tweebronnen of werkte je er? De Bib Leuven is op zoek naar jouw verhalen.
Lees meer -
vzw Erfgoedlabo opgericht
De vzw Erfgoedlabo Leuven is een feit. Vrijdag 10 juli ondertekenden de oprichters en leden de statuten van de nieuwe vzw in het historische stadhuis van Leuven.
Lees meer -
Vredesbeiaard bekroond door Europa Nostra
Deze week maakten Europa Nostra en de Europese Commissie de namen bekend van zes Europese projecten die een bijzondere vermelding kregen vanwege de jury van de European Heritage Awards. Een van de bekroonde projecten is de Vredesbeiaard in de Abdij van Park.
Lees meer -
Leuven schenkt decorstukken aan Kortrijk
Stad Leuven schenkt dertien unieke theaterdecorstukken aan stad Kortrijk. Joseph Denis schilderde de decors in de jaren '30. Het zijn de meest waardevolle restanten van de vroegere uitgebreide theaterdecorcollectie van de Leuvense stadsschouwburg.
Lees meer -
Reuzenstoet en Reuzebier
De driejaarlijkse stoet van ReuzeLeuven wordt een jaartje uitgesteld door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Maar niet getreurd, brouwerij Luvanium lanceert nu alvast een gloednieuw bier: het Reuzebier.
Lees meer -
Curator voor beiaarden
In Leuven hoor je dagelijks muziek uit enkele klokkentorens. Die beiaardmuziek is belangrijk cultureel erfgoed van de stad. Om de Leuvense beiaardcultuur te versterken, stelde stad Leuven en de KU Leuven samen beiaardier Luc Rombouts aan als curator van de 5 zingende torens.
Lees meer -
Erfgoeddag 2020 afgelast
De Erfgoeddag is afgelast in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Het centrale thema 'nacht' wordt verschoven naar de volgende editie op 24 en 25 april 2021. Noteer dit alvast in je agenda.
Lees meer -
Erfgoed op afstand
Door corona mag je enkel naar buiten voor de hoogstnoodzakelijke dingen. Je kan echter ook vanuit je woning op verschillende manieren van het Leuvense erfgoed genieten of al wandelend in je ...
Lees meer -
Inventaris afgewerkt!
Vrijwilligers maakten onder begeleiding van de Erfgoedcel een inventaris op van de erfgoedobjecten in de Sint-Agathakerk van Wilsele-Putkapel en de kerk Heilige Familie in Boven-Lo.
Lees meer -
Première Femhistories
De gloednieuwe mini-docu van Rita van Gool en Iwona Pom zet sterke Leuvense vrouwen in de schijnwerpers. De geschiedenis van het feminisme in Leuven was tot nu toe een onderbelicht verhaal. Deze documentaire brengt daar verandering in. Op 8 maart in Cinema ZED.
Lees meer -
Onroerenderfgoedprijs
Het Agentschap Onroerend Erfgoed organiseert in 2020 opnieuw een Onroerenderfgoedprijs. De Vlaamse overheid gaat op zoek naar beschermd onroerend erfgoed dat een pluim verdient. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot 1 maart 2020.
Lees meer -
Leive Vrigger en Naa
Ontdek in een interactieve toepassing in het stadsarchief hoe de Vaartkom er vroeger uitzag en beluister met je smartphone of tablet getuigenissen van ex-bewoners. Een project van studenten Culturele Studies KU Leuven
Lees meer -
Tweedekansonderwijs viert feest!
Tweedekansonderwijs blaast 40 kaarsjes uit. De interactieve expo 'Dynamiek' neemt je mee doorheen de boeiende geschiedenis in woord, beeld en geluid.
Lees meer -
1e studiedag Erfgoed en de 4 elementen
Ook erfgoedcollecties zijn niet immuun voor de vier natuurkrachten: water, lucht, aarde en vuur. Om hierover expertise in kaart te brengen en uit te wisselen, organiseren Erfgoedlabo Leuven, FARO, het Belgische Blauwe Schildcomité en ICOMOS Vlaanderen-Brussel samen een reeks van 4 studiedagen over calamiteiten en (roerend) erfgoed. De eerste studiedag is gepland op vrijdag 22 november 2019 in Kunstencentrum STUK en focust op ‘erfgoed en water’.
Lees meer -
Vertelwandeling: Maarten redt de dieren
Het feest van Sint-Maarten of Sinte-Mette wordt op 11 november gevierd of op de avond ervoor. Jong KWB Kessel-Lo gaat met deze traditie aan de slag en organiseert in de avond van 10 november een vertelwandeling.
Lees meer -
Nieuwe champagnes: Van Redingen en Van de Steene
Op zaterdag 9 november stelt SALSA!, de vriendenkring van het Leuvense stadsarchief, twee nieuwe archiefchampagnes voor. Kom langs voor een voorproefje, snuister in de boekenmarkt en zie vrijwilligers van Itinera Nova aan het werk.
Lees meer -
Subsidie vrijwilligersprojecten onroerend erfgoed
Hoera, 2 Leuvense vrijwilligersprojecten vallen mee in de prijzen dankzij subsidie Stichting Monumentenstrijd. Het jongerenproject rond Erfgoeddag en Open Monumentendag en een project van de Vrienden van de Abdij van Park rond bio-inventarisatie .
Lees meer -
Feest op het Damiaanplein
Tien jaar geleden, op 11 oktober 2009, werd pater Damiaan in Rome heilig verklaard. Naar aanleiding van die verjaardag vindt op zaterdag 12 oktober een Damiaanfeest plaats op en rond – waar kan het ook anders – het Damiaanplein in Leuven.
Lees meer -
Bevrijdingsbal en expo
In september 2019, exact 75 jaar na de bevrijding, herdenken we het verhaal van de stad tijdens WO II. Op 6 september start de openluchtexpo met foto’s uit het stadsarchief en kan je komen mee dansen op het ‘bevrijdingsbal’ op de Grote Markt.
Lees meer -
Vijfde historische documentaire: De Slag om Leuven
Op 4 september, exact 75 jaar na de bevrijding van Leuven, ging 'De Slag om Leuven' in première. De film vertelt het verhaal van de stad tijdens WO II. Aan de hand van enkele sleutelmomenten worden de situatie in Leuven en de gebeurtenissen op wereldniveau met elkaar verweven.
Lees meer -
Norbertuspoort laureaat Onroerenderfgoedprijs
De Norbertuspoort in Abdij van Park is een van de drie genomineerden voor de onroerenderfgoedprijs. En maakt bovendien kans op de publieksprijs. Wij brachten alvast onze stem uit. Stemmen kan je nog tot 8 september op de website van de onroerenderfgoedprijs.
Lees meer -
Boek Vredesbeiaard
Het is zover. Het mooie verhaal achter de Leuvense Vredesbeiaard is er nu ook in boekvorm. Zondag 16 juni werd ‘De Vredesbeiaard van de Abdij van Park. Zoektocht naar verloren klank’ feestelijk voorgesteld in Abdij van Park. Het is vanaf nu te koop in de boekhandels of online via Uitgeverij Averbode.
Lees meer -
Virtueel bezoek Leuvense kerken
Begin juni is traditiegetrouw het weekend van Open Kerkendagen in Vlaanderen . Dit moment grijpen Erfgoedcel Leuven, Visit Leuven en de kerkbesturen aan om zes Leuvense kerken vanaf nu 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 virtueel open te stellen. Ontdek de Sint-Kwintenskerk, de Sint-Michielskerk, de Sint-Geertruikerk, de Sint-Antoniuskapel, de Sint-Jan-de-Doperkerk (Groot Begijnhof) en de Sint-Jan-de-Evangelistkerk (Abdij van Park) in 360° .
Lees meer -
Welke toekomst voor de erfgoedcellen?
Naar aanleiding van de Vlaamse verkiezingen maken de erfgoedcellen een round up. Om inzicht te bieden in wie ze zijn, wat ze doen, waar en hoe ze het verschil maken. En, ten slotte: om duidelijk te maken wat hun noden zijn.
Lees meer -
Erfgoeddag in Leuven lokte bijna 10.000 bezoekers
Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ stond Erfgoeddag dit jaar in het teken van ambacht en vakmanschap. Op twaalf locaties in Leuven konden bezoekers kennismaken met oude ambachten en hun hedendaagse invulling – van koffiebranden tot zegels maken, van tapijtweven tot klokkengieten. En natuurlijk zagen ze ook makers live aan het werk. En dat werd gesmaakt door het publiek.
Lees meer -
50 jaar feministisch geheugen
Van Dolle Mina tot #METOO. Met deze slogan roept het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis en RoSa op om het erfgoed te verzamelen rond de feministische beweging, van 1970 tot nu.
Lees meer -
Kerken Wilsele en Wijgmaal op Erfgoedplus
De inventarissen van de kerken van Wijgmaal en Wilsele staan vanaf nu op Erfgoedplus.
Lees meer -
Workshop Digitaal Archiveren voor Sportverenigingen
Op 6 februari geven we een workshop digitaal archiveren voor Leuvense sportverenigingen. Welkom om 19 uur in het stadsarchief.
Lees meer -
Dialoogforum Religie. Helend. Verdelend
Wat is de betekenis van religie in oorlog en vrede? Hoe komen de aspecten conflict en verzoening naar voor in de islam? En welke rol spelen kunst en erfgoed in tijden van oorlog? Verschillende sprekers buigen zich over deze vragen tijdens het dialoogforum in PARCUM op 21 september. Schrijf je vooraf in.
Lees meer -
De toekomst van De Toewip
De Toewip staat te koop. Dit legendarische café in de Diestsestraat heeft een feestzaal en de allerlaatste staande indoorwip van Vlaams-Brabant. Omdat dit stuk erfgoed een interessante toekomst verdient, organiseert de stad Leuven op 16 januari om 19 uur een ontmoetingsavond. De projectregisseurs Miss Miyagi en de stad Leuven geven ter plaatse extra info over de mogelijkheden die het pand biedt.
Lees meer -
Uitleendienst erfgoedmaterialen
Vanaf nu biedt Erfgoedcel Leuven een basisaanbod aan voor het registreren en conserveren van erfgoedcollecties. Zo kunnen wij verenigingen in het erfgoedveld nog beter ondersteunen.
Lees meer

Leuvens erfgoed, doe mee
-
Oproepen
Hier vind je eventuele vacatures en oproepen allerlei. Wie weet ben/heb jij wat we zoeken.
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.