Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Oorlogsdagboek Leuven

Hoe verging het Leuven 100 jaar geleden bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog? De grote historische lijnen van het oorlogsgeweld dat Leuven trof, zijn ondertussen goed gekend. Maar hoe was het om dit écht mee te maken? Leuvenaar Hilde Verboven brengt historische personages die de oorlogsjaren aan den lijve ondervonden online terug tot leven, op oorlogsdagboekleuven.be en op facebook.

“Als ooggetuigen van toen, versloegen zij voor ons het nieuws uit Leuven tussen 22 juli 1914 en 28 oktober 1914”.
Een student, een zakenman, de burgemeester, een zuster, een journalist, een wijnhandelaar … allemaal vertelden ze via facebook dag aan dag wat zij zien, horen, voelen, ruiken. In totaal komen tien verschillende personages aan het woord.”
Het zijn persoonlijke, aangrijpende verhalen over twijfel (zal de oorlog Leuven bereiken?), feiten (de Duitsers vallen Leuven binnen), emoties en gruwel. Als ooggetuigen van toen, verslaan zij voor ons het nieuws uit Leuven tussen 22 juli 1914 en 28 oktober 1914 in korte tekstjes, met foto’s, links, elk vanuit hun eigen achtergrond. De inhoud is volledig gebaseerd op oorlogsdagboeken, archieven en publicaties van toen. 'Ik wilde vooral de gewone mens een stem geven' aldus Hilde Verboven.

Wie is Hilde Verboven?
Hilde Verboven is Leuvenaar en historica. Ze is de voorbije jaren beroepshalve met het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog bezig geweest. Het idee voor dit project ontstond vanuit haar fascinatie voor het boek ‘Louvain. Ville martyre’ van Albert Fuglister.
“De ooggetuigenverklaringen die hij optekende, grepen me bij de keel. Was dit werkelijk wat mijn stadsgenoten 100 jaar geleden overkwam? De taferelen leken soms zo verrassend en gruwelijk actueel: een hele bevolking die in oorlogstijd de speelbal van een militaire bezettingsmacht wordt.”.

Info
Initiatief
Hilde Verboven
E-mail
info@oorlogsdagboekleuven.be
Periode
augustus- september 2014
Getuigenis over
WO I
In kader van
Herdenking Groote Oorlog
Partners
met steun van Leuvense Historische Weetjes, Erfgoedcel Leuven en Stadsarchief Leuven
Website
www.oorlogsdagboekleuven.be
1/3
Initiatief
Hilde Verboven
E-mail
Periode
augustus- september 2014
Meer info
Bezoek de website
Tags
Terug naar boven