SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 66
									AND imr.partno2 = 23
Op stap met de Leuvense schepenbank | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Op stap met de Leuvense schepenbank

19 februari 2018

Hoe loste de Leuvenaar in de middeleeuwen burenruzies op? Welke straf stond er op diefstal in die tijd? En bestond er 500 jaar geleden zoiets als mantelzorg? Je komt het al lezend, wandelend, spelend én drinkend te weten. Dankzij de schepenbankregisters ontdek je de verhalen van de Leuvenaar van toen voor de Leuvenaar van vandaag. In een wandelgids of een krant en straks ook via een kaartspel.

Al bijna 10 jaar is het Stadsarchief met 50 vrijwilligers achter de schermen intensief bezig om deze 1128 registers van de Leuvense schepenbank, een van de grootste bronnen over het verleden van Leuven en omstreken, toegankelijk te maken: dit wil zeggen het digitaliseren en het omzetten van oud naar leesbaar Nederlands. Dat levert bijzonder boeiende verhalen op die je nu op allerlei manieren kan ervaren.

Zo neemt een wandelgids je mee naar de plaatsen in Leuven, waar de bewuste feiten zich afspeelden. Sommige locaties bestaan nog altijd, andere zijn verdwenen door de eeuwen, en nog andere zijn voorlopig onbekend. We nodigen de wandelaars uit om ze te ontdekken.

De leukste verhalen verzamelde het Stadsarchief ook in een originele krant. In verschillende Leuvense cafés leer je de geschiedenis al spelend kennen met het Schepenbankregisters kaartspel.

De schepenbankregisters

Van het midden van de 12de eeuw tot het einde van de 18de eeuw lag de Leuvense rechtspraak in handen van de schepenbank. Die bestond uit 7 schepenen, die de hertog jaarlijks benoemde, en die enkele keren per week zitting hielden. Vanaf 1362 noteerden hun secretarissen alle beslissingen minutieus in de zogenaamde schepenbankregisters. En die zijn perfect bewaard gebleven.
Bijna 10 jaar geleden startte het Stadsarchief Leuven, met de steun van het Fonds Baillet Latour, het project Itinera Nova. Het doel? Het toegankelijk maken van de 1128 schepenbankregisters, goed voor meer dan vier eeuwen aan Leuvense en Brabantse geschiedenis (1362-1795).

Praktisch: de wandelgids en krant vind je bij Toerisme Leuven, Naamsestraat en bij Stadsarchief Leuven, Rijschoolstraat 4.

1/4
Locatie
Stadsarchief
E-mail
Tel
016 300 870
Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee