• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Doremy zoekt verhalen over Wijgmaals muziekverleden

Doremy is een initiatief van enkele Wijgmaalse buren. Deze Wijgmalenaars willen de muzikale geschiedenis van Wijgmaal terug nieuw leven inblazen. Ze organiseren regelmatig huisconcerten, maar willen ook de verhalen over het muziekverleden in Wijgmaal verzamelen. Ken jij nog zo'n verhaal? Laat het weten via dannytheuwis@icloud.com of 0484 946 980.

Doremy wil Wijgmaals muzikaal talent een podium geven en zo veel mogelijk buren met elkaar in contact brengen door de concerten te laten plaatsvinden in Wijgmaalse huiskamers. Op zondag 17 september 2017 staat er een nieuw event gepland. Check de website en facebookpagina van Doremy.

www.do-remy.be


Een stukje muzikale geschiedenis uit Wijgmaal

Voor het vervolg van de muzikale geschiedenis van Wijgmaal gaan we van cinema Roxy (of Lido) richting sportcomplex Ymeria en houden we halt aan het begin van “De Rijke Root” bij nr. 23 van de Watermolenstraat. Dat op dit adres een Kaasmakerij gevestigd was, is algemeen geweten. Maar dat er ook een muzikaal verhaal verbonden was aan dit adres, is minder bekend.

Eerst even de “economische” geschiedenis. Oorspronkelijk was hier een klein melkerijtje, uitgebaat door Cyrille Persoons die nadien naar Rotselaar verhuisde. Daar stichtte hij Lacsoons, wat dan Stassano werd en de rest is geschiedenis … Later nam kaasmaker Van Roey er zijn intrek en tot eind jaren 1960 werd hier (stink-)kaas geproduceerd – naar verluidt wist heel Wijgmaal wanneer de kaas rijp was … De kaasmakerij werd al gesloten in 1969. Weduwe Van Roey heeft er nog gewoond tot 1981 toen de huidige eigenaars het huis gekocht hebben. Er was geen tuin (cf. foto's); alles was volgebouwd met ruimte voor opslag en rijping.

De huidige eigenaars, ingeweken Bruggelingen Dirk & Lut, zijn verantwoordelijk voor het muzikale verhaal. Zij organiseerden in de jaren 1980 in hun tuin zowaar een concert van Willem Vermandere. Dat zit zo. Dirk & Lut hadden in hun thuisstad banden met het folk- en kleinkunstmilieu en waren er via die contacten ooit in geslaagd om voor hun huwelijksfeest Willem Vermandere te strikken. Dat was enorm meegevallen, zodat ze 11 jaar en een verhuis naar Wijgmaal later, dit nog eens wilden overdoen. Willem wilde wel, en speelde inderdaad in de tuin van hun huis. Onder het afdak weliswaar, want zowel Lut als Dirk herinneren zich nog levendig hoe hard het die dag wel gegoten had. En blijkbaar kende Willem Vermandere vanaf toen de weg naar Wijgmaal, want twee jaar later stond hij hier op de 11-juliviering van het plaatselijke Davidsfonds. Meer optredens zijn er niet gekomen in de Kaasmakerij, maar de bewoners blijven actieve liefhebbers van folk en kleinkunst, en kunnen dan ook vaak op allerhande concerten en festivals aangetroffen worden. Daarnaast verzamelt Dirk muziekinstrumenten van alle reizen door de hele wereld, en dat wordt intussen een mooie collectie. Er zijn zelfs embryonale plannen voor een soort muziekinstrumentenmuseum op zolder … Wordt misschien wel vervolgd.

Leuvens erfgoed, doe mee