• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Oproep Made in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant kende in het verleden een gevarieerde productienijverheid. Dat veelzijdige erfgoed wil de provincie in de kijker zetten met jouw hulp! Tussen 1 juni en 30 september 2017 kan je foto's of scans bezorgen van objecten die te maken hebben de productienijverheid in Vlaams-Brabant van voor 1980. Wie meewerkt aan deze digitale staalkaart, maakt kans op een mand met streekproducten.

Made in Vlaams-Brabant

Nadat de Industriële Revolutie vanuit Groot Brittannië naar het oude continent was overgewaaid, onstond ook in Vlaams-Brabant gaandeweg een erg gevarieerde productienijverheid. Van groenteconserven tot paardentrams, van schoensmeer tot wasmachines, het gamma aan producten die ooit in deze provincie werd gefabriceerd, laat zeker niet na te verbazen. Via de virtuele collectie 'Made in Vlaams-Brabant' wil de Provincie Vlaams-Brabant dat verrassend diverse productengamma van toen opnieuw een gezicht geven. Welke toestellen, transportmiddelen enz. werden allemaal in Vlaams-Brabant gemaakt? In welke verschillende verpakkingen werd de waaier aan producten op de binnen- of buitenlandse markt aangeboden? Evolueerden die kisten, doosjes, flessen, blikjes enz. doorheen de tijd (Persil-waspoeder) of bleven ze juist lang traditioneel (de “blauwe doosjes” van Remy stijfsel). En natuurlijk… wat bleef daar allemaal nog van bewaard, verschillende decennia later? Naar dat zogenaamd 'zwerfgoed' over de productienijverheid in Vlaams-Brabant wordt volop gezocht.

Met jouw hulp

Dit kan alleen met jouw hulp. Heb jij thuis nog erfgoedstukken die te maken hebben met dit industriële verleden in Vlaams-Brabant? Bezit je bijvoorbeeld een oude Ludo fiets, een Delacre koekendoos, een catalogus van Tubax meubelen of een geïllustreerd briefhoofd van Blavier moto’s? Of misschien ken je nog (ex-) werknemers of hun nazaten.  Fotografeer deze objecten en bezorg de digitale foto's of scans via de link http://www.erfgoedplus.be/zwerfgoed. Wie weet sleep jij wel een van de drie manden met streekproducten in de wacht!

Meer informatie vind je op www.erfgoedplus.be/zwerfgoed2017.

1/1
Leuvens erfgoed, doe mee