• In Alles
  • In Publicaties
  • In Organisaties
  • In Projecten

Wil jij meewerken aan project wederopbouw?

In 2018 herdenkt Leuven de wederopbouw op het einde van WO I. Wil jij graag als vrijwilliger meewerken aan dit grote project? Meld je dan bij het stadsarchief en help mee met het verzamelen, inventariseren en digitaliseren van het archiefmateriaal.

Naar aanleiding van 100 jaar WO I organiseerde de stad al verschillende herdenkingsinitiatieven in de loop van 2014 en 2015. Zeker de Brand van Leuven eind augustus 1914 kreeg hierbij veel aandacht.
In 2018 wil Leuven deze herdenkingsperiode afsluiten met een tentoonstelling, een straatevenement en een colloquium die alle drie focussen op de wederopbouw van de stad en op het toenmalige dagelijkse leven in Leuven . Daarom luidt de overkoepelende werktitel:  1918 Overle(u)ven 2018.

Vrijwilligers gezocht
Voor het verzamelen, inventariseren en digitaliseren van (archief)materiaal ter voorbereiding van deze evenementen, zijn de projectpartners nog op zoek naar vrijwilligers. Een uitgelezen kans voor al wie geïnteresseerd is in het wederopbouwverhaal van Leuven.

 • Ben jij zo iemand en wil je mee je schouders zetten onder dit grootschalig erfgoedproject?
 • Ben je geïnteresseerd in de vraag hoe de Leuvenaars van hoog tot laag probeerden om te overleven tussen het puin en erin slaagden hun stad nadien weer bewoonbaar te maken?
 • Heb je een zwak voor archiefmateriaal?
  Meld je dan aan bij het stadsarchief.

In het archief krijg je samen met de andere vrijwilligers inkijk in de foto’s, postkaarten, bouwvergunningen, … van de afgebrande huizen en van de wederopbouwwoningen. Je wordt als vrijwilliger betrokken bij het hele proces om deze vaak unieke documenten en documentatie inzetbaar te maken. Deze vrijwilligerswerking start dit voorjaar op.

Info
E-mail
marika.ceunen@leuven.be
Tel
016 30 07 80
Partners
Stadsarchief Leuven, Erfgoedcel Leuven, adviseurs monumentenbeleid stad Leuven, KU Leuven
Leuvens erfgoed, doe mee