• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Straathistories: verhalen rond Ziekelingenstraat en omgeving gezocht

Buurtbewoners van de Ziekelingenstraat, de Zavelberg en omgeving zijn gestart met de voorbereidingen van hun versie van 'Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld'. Wie weet  kan jij hen ook nog helpen aan verhalen, foto's of stukje geschiedenis uit de buurt?

Dat de eigenaardige naam ‘Ziekelingen’ te maken heeft met een plek waar melaatsen en andere ongeneeslijk zieken in een ver verleden hun dood ‘mochten’ afwachten, weet wellicht iedereen. Volgens de inscriptie op een steen in de zijgevel van de woning op de hoek van de Oude Baan en de Ziekelingenstraat stond daar tussen 1300 en 1800 de ‘Capelle der Sieckelide’. Dat is een vaststaand gegeven.
Maar er werden nog andere verhalen verteld, die wel wat hebben van sagen en legenden: een historisch kern van waarheid, met daarrond heel veel verbeelding. Liet de bloeddorstige hertog van Alva in de zestiende eeuw de lijken van zijn tegenstanders dumpen in de moerassen langs de Ziekelingenstraat? Is daar in de eerste wereldoorlog een Duitse soldaat met paard en al verdronken in het vijvertje? Kwam wielergod Poeske Scherens geregeld vissen in de “kolk”…? En hoe zit het eigenlijk met die skeletten onder de Oude Baan?

Op deze en andere vragen gaan wij trachten met jouw hulp een antwoord te geven, in een mooi boekje nog wel.
“Wij”, dat is een enthousiast groepje (oud-)inwoners van, ruwweg, de rechthoek gevormd door de Tiensesteenweg, de Philipslaan, de Hoegaardsestraat en de “expressweg”. En het Papieren Moleken hebben we er ook bijgenomen.
Pal daar middenin liggen de Ziekelingenstraat en de Zavelberg, ook wel bekend van hun memorabele buurtfeesten en wandelingen. Kortom, vandaag de dag een supergezonde plek om te wonen en te leven.

Het is onze bedoeling om samen met de Erfgoedcel van de stad Leuven en de Vlaamse overheid een brochure uit te geven in de serie “Straathistories. Leuvense buurten in woord en beeld”. Maar wij kunnen dat niet zonder jouw hulp.

Oproep
Ken je nog inwoners van vroeger, heb je weet van (spook-) en andere verhalen of anekdotes, heb je nog krantenknipsels,oude foto’s of filmmateriaal…?
Neem dan gerust contact met ons op via mail naar ziekelingen@hotmail.com of via telefoon 016 25 61 20 (na 18 uur) Dirk Duchateau.

En ja, het hoeven niet altijd de ‘grote’ verhalen te zijn. Het kleinste detail is welkom, want het is hier altijd leuk wonen geweest en dát willen wij eens en voor altijd vastleggen.

Info
E-mail
ziekelingen@hotmail.com
Tel
016 25 61 20 (na 18 uur)
1/1
E-mail
Tel
016 25 61 20 (na 18 uur)
Meer info
Leuvens erfgoed, doe mee