Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Orde van de Pietermannen

Deze carnavalsvereniging is ontstaan uit de schoot van het Leuvense Jaartallenleven. Mannen van de Jaartallen die een activiteit zochten om ook gedurende de wintermaanden ludiek te kunnen bezig zijn, vonden dit in het vieren van carnaval. Iets dat in Leuven sinds WO II niet meer gevierd werd.

Tijdens het carnavalseizoen 1968-1969 legden deze vier 'Mannen van het Jaar' Frans Delfosse (1910), Charel Antoon (1914), Frans Eyckmans (1925) en Tony Steemans (1926) de kiemen van de carnavalsvereniging, de Orde van de Pietermannen. Ze organiseerden opnieuw een verkiezing van de Leuvense ‘Prins Carnaval’, later ‘Prins van Loven’. Twee jaar later, op 5 januari 1971, erkent de stad Leuven de Orde van de Pietermannen officieel als Leuvense vereniging. De Pietermannen zetten de carnavalsviering in Leuven terug op de kaart.

Voor hun vlag kozen de Pietermannen voor de karikatuur van Hertog Jan I van Brabant, bijgenaamd “Cambrinus”, de god van de drank. In de plaats van een glas bier op zijn dienblad te dragen, draagt hij het Leuvense stadhuis met als onderschrift “Carnaval”. De Orde van de Pietermannen wil het carnaval letterlijk terug aan de Leuvenaars aanbieden. De eerste, oorspronkelijke vlag werd ontvreemd in de jaren zeventig en werd nooit teruggevonden. Op 12 november 1989 schonk Henri Paesmans, toenmalig ondervoorzitter, de vereniging een nieuw exemplaar.

Info
Naam
Orde van de Pietermannen
E-mail
lauwers_luc@hotmail.com
Facebook
www.facebook.com/groups/280930691971665/
Type
Erfgoedvereniging
Website
www.karnavalleuven.be
1/2
erfgoedvereniging
Naam
Orde van de Pietermannen
E-mail
Facebook
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven