Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Rijksarchief Leuven

In een prachtig voormalig college bevindt zich sinds eind 2001 het Rijksarchief te Leuven, een van de 19 Rijksarchieven die over België verspreid zijn: het 18de-eeuwse Villerscollege werd onder meer met dat doel volledig gerenoveerd. Als je meer wil weten over de geschiedenis van de dorpen en steden van Vlaams-Brabant en hun inwoners, dan is het Rijksarchief je place to be.

Het geheugen van Vlaams-Brabant
Het Rijksarchief te Leuven bewaart en beheert in de eerste plaats de archieven van archiefvormers met zetel in de provincie Vlaams-Brabant. Zo luidt het officieel. Uit de hele provincie vind je hier archieven van de meest diverse instellingen: schepenbanken, notarissen, armentafels, parochies en gemeenten, rechtbanken en ministeries enz. Archiefreeksen als parochieregisters en registers van de burgerlijke stand zijn cruciale bronnen van informatie voor het schrijven van een familiegeschiedenis. Ook het archief van de oude universiteit van Leuven (tot 1797) wordt hier bewaard, net als tal van archieven van privépersonen en verenigingen.

Naast toezicht is de belangrijkste opdracht van het Rijksarchief het ter beschikking stellen en ontsluiten van die archieven. Die ontsluiting gebeurt op verschillende manieren, uiteraard ook digitaal. Zo kun je op de website zoeken in een dagelijks aangroeiende databank die miljoenen namen bevat. 
Het Rijksarchief organiseert lezingen, studiedagen en tentoonstellingen, en neemt deel aan Erfgoeddag als het thema zich daartoe leent.

Het Rijksarchief richt zich tot iedereen die professioneel of als liefhebber met cultureel erfgoed en geschiedenis bezig is, maar ook tot burgers die ‘recht- en bewijszoekend’ zijn, zoals dat heet. Het merendeel van de gebruikers bestaat uit genealogen en studenten.

Info
Naam
Rijksarchief Leuven
Adres
Vaartstraat 24, 3000 Leuven
Open
di-vrij: 9 tot 16.30 uur
Tel
016 21 49 54
E-mail
rijksarchief.leuven@arch.be
Type
Archief
Website
www.arch.be/index.php?l=nl&m=praktische-info&r=onze-leeszalen&d=leuven
1/7
archief
Naam
Rijksarchief Leuven
Adres
Vaartstraat 24, 3000 Leuven
Open
di-vrij: 9 tot 16.30 uur
Tel
016 21 49 54
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven