Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Maurits Sabbebibliotheek

Een van de grootste en rijkste bibliotheken voor theologie ter wereld bevindt zich in de Leuvense binnenstad, in een ruim en aangenaam gebouw uit de jaren 1970. Sinds 2004 is ze genoemd naar haar eerste bezieler, de bijbelwetenschapper Maurits Sabbe, en het huidige aantal boeken wordt geschat op circa 1,2 miljoen volumes. Door het jaar is deze universiteitsbibliotheek in de week open tot 22 uur.

Goddelijke topklasse
De Maurits Sabbebibliotheek is de bibliotheek van de Leuvense faculteit Godgeleerdheid. Ze is een product van de decentralisatie van de universiteitsbibliotheek en bevat de basiscollectie theologie van de universiteit. Je vindt er zowat alles over het hedendaagse onderzoek. Bij haar oprichting in 1974 werden ook twee belangrijke collecties in bruikleen gegeven: die van de Zuid-Nederlandse provincie der jezuïeten, met collecties uit de regionale huizen en de onderwijscentra van de jezuïeten, en de seminariebibliotheek van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De collectie wordt voortdurend en intensief uitgebreid.

De basis van de bibliotheek is uiteraard haar boeken- en tijdschriftenbestand, goed voor zowat 1,2 miljoen boeken, waaronder 180.000 oude drukken (boeken van voor 1800). Bij die oude drukken zijn er circa 700 van voor 1500 en 13.000 uit de 16de eeuw. De collectie bevat ook circa 900 handschriften. Er zijn abonnementen op zowat duizend (ook elektronische) tijdschriften.
De bibliotheek bewaart een 14de-eeuws topmanuscript: de zogeheten Anjou-bijbel, een rijk geïllustreerd handschrift. In samenwerking met het Leuvense Illuminare - Studiecentrum voor Miniatuurkunst en het Brusselse Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium kreeg deze bijbel een uitgebreide conservatiebehandeling en werd hij gedigitaliseerd. De gerestaureerde bijbel was van september tot december 2010 te zien in M- Museum Leuven.
Van de jezuïetencollectie worden sinds 2005 een 35-tal boeken full text gedigitaliseerd en geïndexeerd, vooral uit de 17de eeuw en over emblemata en symbolen. Het resultaat, de Bibliotheca Imaginis Figuratae, kan overal ter wereld worden geraadpleegd (zie: http://www.jesuitica.be/fulltextbooks/).

Iedereen met een geldige lezerskaart (dat kan ook een dagkaart zijn) kan de collecties en de catalogi komen raadplegen. Uitgeleend wordt er niet, waardoor de collecties in principe altijd volledig aanwezig zijn. De bibliotheek noteert jaarlijks meer dan 100.000 bezoeken.
De LIBIS-catalogus (http://opac.libis.be) bevat de beschrijvingen van alle boeken die zijn uitgegeven sinds 1960 en ook steeds meer beschrijvingen van boeken uitgegeven voor 1960 en van alle lopende tijdschriften.

Info
Naam
Maurits Sabbebibliotheek
Adres
Charles Deberiotstraat 26, bus 3102, 3000 Leuven
Open
ma-vrij: 8.30 tot 22 uur; za: 9 tot 13 uur
Tel
016 32 38 44
E-mail
gbib@theo.kuleuven.be
Type
Erfgoedbibliotheek
Website
theo.kuleuven.be/gbib
1/16
erfgoedbibliotheek
Naam
Maurits Sabbebibliotheek
Adres
Charles Deberiotstraat 26, bus 3102, 3000 Leuven
Open
ma-vrij: 8.30 tot 22 uur; za: 9 tot 13 uur
Tel
016 32 38 44
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven