Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

KU Leuven Bibliotheken

De imposante bibliotheek aan het Mgr. Ladeuzeplein is zowat het symbool van de Leuvense universiteit. Het is er voor studerende studenten goed toeven in de grote leeszaal, maar de bibliotheek heeft in haar vele kamers en kamertjes nog zoveel meer te bieden, lang niet uitsluitend voor onderzoekers en studenten.

Een boekenhuis met veel kamers
De Universiteitsbibliotheek vervult diverse functies: ze biedt gedrukte en digitale informatie aan met het oog op het onderzoek en het onderwijs, ze beheert erfgoedcollecties (vooral m.b.t. humane wetenschappen) en ze beheert erfgoedcollecties. Ze speelt bovendien een culturele rol voor de universitaire gemeenschap en voor een breder publiek.

  • De grote leeszaal bevat een referentiebibliotheek met encyclopedieën, (vertaal)woordenboeken, belangrijke handboeken, naslagwerken en inleidingen tot alle disciplines van de humane wetenschappen.
  • In de bibliotheek bevinden zich goed uitgebouwde specifieke collecties, zoals: de Oost-Aziatische bibliotheek over China, Japan en Korea en overheidspublicaties. 
  • In het Tabularium vind je kostbare werken en het prentenkabinet, maar bijvoorbeeld ook collecties over handschriften, de geschiedenis van het boek, grafiek, fotografie enz.
  • In de bibliotheek vinden geregeld tentoonstellingen plaats. Die worden zowel door de bibliotheek zelf opgezet als door derden. De bibliotheek ontsluit er onder meer haar waardevolle collecties. Ze neemt ook deel van Erfgoeddag, Open Monumentendag, Kulturama enz. 
  • De bibliotheek organiseert allerhandse culturele evenementen.

Zoals hierboven blijkt richt de Universiteitsbibliotheek zich tot een publiek dat ruimer is dan de academische wereld. Eigenlijk komt iedereen die op zoek is naar basis- en meer specifieke informatie er aan zijn trekken.

Info
Naam
Bijzondere Collecties KU Leuven
Adres
Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Tel
016 32 46 60
E-mail
bijzonderecollecties@kuleuven.be
Facebook
facebook.com/kuleuvenbibliotheken/?ref=br_rs
Type
Erfgoedbibliotheek
Website
https://bib.kuleuven.be/bijzondere-collecties
1/13
erfgoedbibliotheek
Naam
Bijzondere Collecties KU Leuven
Adres
Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Tel
016 32 46 60
E-mail
Facebook
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven