Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Boek Bibliotheek Parkabdij

Naar aanleiding van de voltooiing van de restauratie van de prachtige bibliotheek van de Abdij van Park, kwam er na lang wachten een boek uit rond de bibliotheek en haar 4576 oude drukken. Gedurende meer dan 10 jaar werd dat lijvige document met catalogus voorbereid. De tweedelige publicatie is te koop in het Museum Abdij van Park, bij boekhandel Peeters en in de gespecialiseerde boekhandel.

De oudste vermeldingen van een bibliotheekruimte in de abdij van Park gaan terug tot het jaar 1154. In 1672, in volle barokperiode, bouwde abt Libertus de Pape een prachtige nieuwe bibliotheek op de bovenverdieping van de zuidvleugel van het kloosterpand. Meteen een waardig onderkomen voor de talrijke boekbanden en handschriften.

Hoewel de abdij van Park  de Franse Revolutie en de tijdelijke sluiting in 1797 overleefde, braken er moeilijke jaren aan voor de norbertijnen van Park-Heverlee. Beroofd van hun uitgestrekte landbouwdomein en met weinig perspectieven op een officiële  heroprichting  werd er in 1828 beslist om een belangrijk deel van de oude boekencollectie te verkopen. Vele boeken uit de abdijbibliotheek belandden uiteindelijk in de universiteitsbibliotheek van Leuven. Een goede zaak, het patrimonium was gered en bleef in Leuven. Maar niet voor lang, want de Eerste Wereldoorlog legde de universiteitsbibliotheek in de as.

Lang vóór het losbarsten van het oorlogsgeweld in 1914, meer bepaald in 1836, slaagde de abdij van Park erin om zich als kloostergemeenschap her op te richten. Onmiddellijk startten enthousiaste bibliothecarissen met het herstofferen van de bibliotheekcollectie, waarvan een belangrijke kern nog dateerde van vóór de verkoop in 1828.

Het eindresultaat van die zoektocht, zijnde 4576 oude drukken (boeken gedrukt vóór 1836) vormt het onderwerp van de catalogus van de Bibliotheek van de Abdij van Park. Het werd een lijvig boek – waarvan de voorbereiding reeds meer dan tien jaar geleden startte onder de inspirerende leiding van wijlen mevrouw Zeef Van Bragt, penningmeester van de  Vrienden van de Abdij van ’t Park - , in twee delen met ruime inleiding en catalogus. Er is niet alleen oog voor het boekenbestand in zijn rijke verscheidenheid, het belang van de abdijbibliotheek, de schitterend versierde bewaarruimte maar ook voor boekbinders, boekentafels, sierfileten , muiters enz.  Prachtige en gedetailleerde afbeeldingen zorgen voor variatie en een kleurrijke bladspiegel.

Dat lang verwachte boek – een lange voorbereiding werd door een gedifferentieerd team afgewerkt -  is de ultieme publicatie over de abdijbibliotheek van de Parkabdij. Een boek dat perfect past in de restauratie,  de herwaardering en de culturele ontsluiting van de unieke erfgoedsite en norbertijnenabdij van Park.


 

Info
Naam
Bibliotheek van de Abdij van Park
Prijs
110 euro
Te koop
Museum Abdij van Park, boekhandel Peeters en de gespecialiseerde boekhandel
Jaar
2014
Volume
326 p. (vol.I) + 285 p. (vol. II)
Auteur
J. Van Bragt
Uitgever
Uitgeverij Peeters
ISBN
978-90-429-3167-1
Partners
Vrienden van de Abdij van ’t Park, provincie Vlaams-Brabant, Stichting Belpaire vzw
1/1
boek
Naam
Bibliotheek van de Abdij van Park
Prijs
110 euro
Te koop
Museum Abdij van Park, boekhandel Peeters en de gespecialiseerde boekhandel
Jaar
2014
Volume
326 p. (vol.I) + 285 p. (vol. II)
Meer info
Terug naar boven