Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie

Het boek 'De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie' vormt het sluitstuk van de viering van 200 jaar Kruidtuin. Deze gloednieuwe publicatie zet de waardevolle plantencollectie en het bijzondere erfgoed van de site in de kijker. Dankzij bijdragen van auteurs Jan Vandyck, beleidsadviseur van de Botanische tuin, en Marika Ceunen, stadsarchivaris van Leuven, kom je alles te weten over het ontstaan en de geschiedenis van dit Leuvense stukje groen. Bovendien maak je kennis met toegewijde tuiniers en professoren met groene vingers, (her)ontdek je bekende en minder bekende onderdelen van de tuin en krijg je inzicht in de aanwezige fauna en flora.

Het boek belicht de bewogen geschiedenis van den Botaniek, aan de hand van unieke bronnen afkomstig uit het Leuvense stadsarchief. De wortels van de Leuvense Kruidtuin gaan helemaal terug tot in 1738, wanneer de eerste botanische tuin wordt ingericht. Dat maakt van de Leuvense Kruidtuin de oudste van België. Sinds de aanleg van de tweede kruidtuin in 1819 maakte de tuin een metamorfose door: van een louter wetenschappelijke plantentuin in functie van de Leuvense universiteit, over kweektuin voor bloemen om de stad op te fleuren, tot een fantastische botanische tuin met een zeer rijke plantencollectie en een uniek historisch patrimonium.

Vooruitstrevende onderhoudstechnieken voor het verzorgen en kweken van planten, de uitwisseling van zaden met andere botanische tuinen wereldwijd, hoogtechnologische oplossingen voor duurzaam energie- en waterverbruik, en het toepassen van recente bouwtechnische methodes: in de Kruidtuin was geen uitdaging te veel. Net door die voortdurende inzet op innovatie verwierf de Leuvense Kruidtuin naam en faam tot ver buiten de stads- en landsgrenzen.

Ook in de toekomst wil de tuin inzetten op innovatie, zonder daarbij het rijke verleden en de daarbij horende traditie uit het oog te verliezen. In de Epiloog denkt Joris Brouns van TeamvanMeer! Architecten na over een mogelijke toekomstvisie van de site waar verleden, heden en toekomst naadloos in elkaar overlopen.

‘De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie’, geschreven door Marika Ceunen, Jan Vandyck en Joris Brouns, is te koop voor 25 euro in de Kruidtuin (Kapucijnenvoer 30), het Stadsarchief (Rijschoolstraat 4), bij Visit Leuven (Naamsestraat 3), in Barbóék in M Leuven (Savoyestraat 10) en in de Leuvense filialen van De Standaard Boekhandel.
Je kan het hier ook online bestellen via het bestelformulier.

Info
Jaar
2022
Naam
De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie
Prijs
25 euro
Te koop
Online, Kruidtuin, Stadsarchief, Visit Leuven, Barbóék in M, De Standaard Boekhandel
Auteur
Marika Ceunen, Jan Vandyck en Joris Brouns
1/2
Jaar
2022
Naam
De Leuvense Kruidtuin. Een verhaal van planten en passie
Prijs
25 euro
Te koop
Online, Kruidtuin, Stadsarchief, Visit Leuven, Barbóék in M, De Standaard Boekhandel
Meer info
Naar bestelformulier
Terug naar boven