Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Heilig Hartinstituut Heverlee. Levende erfgoedsite. Unieke kapel

Drukke onderwijsactiviteit en waardevol erfgoed gaan hier al jarenlang samen. De scholencampus van het Heilig Hartinstituut ligt op een groen domein aan de Leuvense stadsrand. De oorsprong ervan gaat terug tot in de 19de eeuw. Daarvan getuigt het imposante en beschermde Helleputtegebouw. In de loop van de 20ste eeuw zetten verschillende architecten het domein naar hun hand. Ze zochten bouwkundige antwoorden voor de onderwijsnoden, de woonbehoeften en de agrarische functies op de site.

De Boodschapkapel in het hart van de site is verborgen en haast onzichtbaar geïntegreerd in de schoolarchitectuur. Het is een toprealisatie van de Pelgrimkunstenaars. Zij wilden de religieuze kunst authentieker en eigentijdser maken. Het project was controversieel en werd door de toenmalige kerkelijke hiërarchie niet gesmaakt. Maar vandaag en in gerestaureerde vorm overtuigt de kapel elke bezoeker van haar tijdloze klasse en kunsthistorische waarde.

Voor de zusters annuntiaten van Heverlee heeft de Boodschapkapel een zeer bijzondere betekenis. Zij hebben hier hun geloften afgelegd, hebben er hun jubilea gevierd en werden van hieruit gezonden. De glasramen geven uitdrukking aan de kerngedachte van hun spiritualiteit. Generaties leerlingen hebben in die ruimte sterke momenten beleefd. Velen willen jaren later terug naar die sacrale plek die hen raakte.

Dit boek belicht de rijke geschiedenis van het domein en de campus en klopt aan bij al haar bewoners. Zij vinden in dit verhaal een stukje van zichzelf terug. Het boek is een must voor wie geïnteresseerd is in onderwijserfgoed. De Boodschapkapel neemt in het boek de prominente plaats in die haar toekomt. Het boek is rijk geïllustreerd met historische en actuele foto's.

Info
Naam
Heilig Hartinstituut Heverlee. Levende erfgoedsite. Unieke kapel.
Prijs
15 euro
Te koop
Via ria.christens@hhh.ksleuven.be
Jaar
2010
Volume
100 p.
Auteur
Ria Christens
Uitgever
Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee vzw
1/1
boek
Naam
Heilig Hartinstituut Heverlee. Levende erfgoedsite. Unieke kapel.
Prijs
15 euro
Te koop
Via ria.christens@hhh.ksleuven.be
Jaar
2010
Volume
100 p.
Meer info
Terug naar boven