Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Leuvense watermolens van weleer

Het Stadsarchief lanceert een nieuw boekje: ‘Energie op waterkracht. Leuvense watermolens van weleer’. Hierin neemt stadsarchivaris Marika Ceunen je mee in de rijke geschiedenis van de watermolens in Leuven en haar deelgemeenten, van de eerste sporen tot vandaag. De meeste aandacht gaat daarbij naar het ancien régime (middeleeuwen – 18de eeuw). 500 jaar geleden waren watermolens immers even belangrijk als energiecentrales vandaag. Je krijgt antwoord op vragen als: Welke molens waren er? Wat was hun functie? Van wie waren ze? Waarom waren molenaars en schippers niet altijd beste vrienden? 

Met dank aan de schepenbankregisters
Deze publicatie is de dertiende telg in de reeks claves scabinorum. De claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank. Die schepenbankregisters vormen de meest omvangrijke bron uit het ancien régime van het Leuvense stadsarchief. Dit boekje illustreert de enorme rijkdom van die registers voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven. Dankzij het scan- en transcribeerwerk van de vrijwilligers van het Itinera Nova-project zijn momenteel 77.568 van de 475.000 handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters volledig online doorzoekbaar.

Praktisch

  • Prijs: 5 euro
    PROMO: De volledige reeks claves-boekjes (nr.1 t.e.m. 13) kan je als pakket aankopen voor slechts 55 euro.
  • Te koop:
    - in de leeszaal van het Stadsarchief, van maandag tot vrijdag van 9 tot 13 uur (gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar)
    - online via dit bestelformulier (het promopakket is enkel in het Stadsarchief ter beschikking)
  • Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters? Neem contact op met het Stadsarchief.
Info
Jaar
2021
Naam
Energie op waterkracht. Leuvense watermolens van weleer
Prijs
5 euro
Reeks
claves scabinorum
Te koop
in het Stadsarchief of online
Volume
13
Auteur
Marika Ceunen
Type
publicatie
1/6
boek
Jaar
2021
Naam
Energie op waterkracht. Leuvense watermolens van weleer
Prijs
5 euro
Reeks
claves scabinorum
Te koop
in het Stadsarchief of online
Volume
13
Meer info
Naar bestelformulier
Terug naar boven