Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

SALSA!-cahier 16: Overleven in Leuvense gangen


Het leven in Leuvense gangen

Waar kroostrijke gezinnen, ingeweken uit Oost-Brabant, probeerden te overleven in veel te kleine rijwoningen, waar het voortuintje zijn nut bewees met een veestapel van varkens en konijnen, waar mensen ziek werden en stierven van het gelige, brakke water aan de pomp…. Dat was het leven in de Leuvense gangen omstreeks 1900. Daarom moesten de huisjes van de Bulenswijk en de Muurkruidstraat tegen de vlakte. Uiteindelijk bleef het bij plannen en bleven de arbeiderswoningen toch overeind. De buurt verouderde, verarmde en verkrotte. Tot yuppies in de jaren 1980 deze oase van rust en groen in het centrum ontdekten. 

Over de auteur

Luc Minten studeerde geschiedenis en audiovisuele communicatie aan de KU Leuven. Momenteel werkt hij als leraar geschiedenis en esthetica in het middelbaar onderwijs. Eerder publiceerde hij al over de Limburgse steenkoolmijnen en het kasteel van Meldert. Minten is ook redactielid van het Vlaams-Nederlandse magazine G-Geschiedenis.

Praktisch

De publicatie is uitverkocht.

Info
Jaar
2021
Naam
Overleven in Leuvense gangen
Prijs
De publicatie is uitverkocht
Reeks
Salsa!-cahiers
Te koop
Stadsarchief Leuven
Volume
16
Website
https://www.salsa-archief.be/cahiers
1/1
Jaar
2021
Naam
Overleven in Leuvense gangen
Prijs
De publicatie is uitverkocht
Reeks
Salsa!-cahiers
Te koop
Stadsarchief Leuven
Volume
16
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven