Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving

Hoera, er is een 10de Straathistories geboren! In dit exemplaar leer je de Ziekelingenstraat en omgeving kennen: dorpse gezelligheid op de grens tussen Leuven en Bierbeek. Met steun van het buurtcomité verzamelden de initiatiefnemers verhalen en beeldmateriaal over de geschiedenis en het leven in de buurt.

'On y revient toujours'

De Ziekelingenstraat en zijn omgeving hebben iets: je komt er altijd weer terug en families blijven er generatie op generatie wonen. De buurtwinkel, de apotheek en het kapsalon zijn stuk voor stuk vaste ontmoetingsplekken voor de buurtbewoners. Ook het buurtcomité is zeer actief. Met Straathistories 'Ziekelingenstraat en omgeving' willen enkele bewoners en oud-bewoners van het 'gouden trapezium' tussen de Tiensesteenweg, Philipslaan, Hoegaardsestraat en Meerdaalboslaan, de mooie herinneringen uit hun jeugd bewaren voor de toekomstige generaties.

Van 'De Capelle der Sieckelide' tot 'ne zwètlambert'

De buurt hoorde oorspronkelijk bij Korbeek-Lo. Ze dankt haar naam aan een kapel uit een ver verleden: 'De Capelle der Sieckelide'. Het Straathistoriesboekje start met deze historische wortels. Daarna komen de belangrijkste gebouwen en de bewoners van de drie woonkernen (Noord-, Midden- en Zuid- Ziekelingen) aan bod. Telkens van vroeger tot nu. Je ontdekt de geheimen van de Molenbeek en de Leibeek. Je komt ook te weten wat 'ne zwètlambert' is. Ook het parochiaal leven, de oorlogstijd en het caféleven ontbreken niet. Authentieke getuigenissen en beeldmateriaal uit privé-archieven zorgen ervoor dat de buurt écht tot leven komt.

Praktisch
Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving is te koop voor 5 euro:
- bij Visit Leuven, Naamsestraat 3
- in het Stadsarchief Leuven, Rijschoolstraat 4, enkel op afspraak
- in de buurt bij Voeding Karine, Apotheek De Spaanse Kroon en Kapsalon Look 
- via het online bestelformulier (de groene knop rechts op deze pagina)

Zin om via een zoektocht meer te weten over de Ziekelingenstraat en omgeving? Ontdek de wandelzoektocht in de Erfgoedapp en op deze pagina.

Info
Jaar
2021
Naam
Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving
Prijs
5 euro
Reeks
Straathistories: Leuvense buurten in woord en beeld
Te koop
Visit Leuven, in de buurt, Stadsarchief Leuven op afspraak of online
Volume
67 p.
Auteur
Hugo Dehennin, Maggi Exelmans en Omer Vandebroeck
Uitgever
Buurtcomité Ziekelingenstraat
Vormgever
Sweetbee
Partners
Erfgoedcel Leuven
Type
publicatie
1/8
boek
Jaar
2021
Naam
Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving
Prijs
5 euro
Reeks
Straathistories: Leuvense buurten in woord en beeld
Te koop
Visit Leuven, in de buurt, Stadsarchief Leuven op afspraak of online
Volume
67 p.
Meer info
Naar bestelformulier
Terug naar boven