Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Straathistories Vlierbeek

In de negende editie van 'Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld' kom je meer te weten over Vlierbeek, één van de schilderachtigste buurten van Kessel-Lo. Meer dan twee jaar werkte een groep buurtbewoners er met plezier aan: snuisteren in bibliotheken en het Stadsarchief, buren interviewen, foto's verzamelen, ...  Nu presenteren ze met trots de 71-bladzijden tellende publicatie ‘Straathistories Vlierbeek'.

Trotse 'Vlierbekenaars'
De grenzen van Vlierbeek zijn niet afgebakend – de naam slaat eigenlijk enkel op de abdij van Vlierbeek en de site ervan – maar veel omwonenden noemen zich toch trots 'Vlierbekenaars'. Enkele bewoners van de Holsbeeksesteenweg en bewoners uit de omgeving van de abdij van Vlierbeek werkten samen aan hun boekje 'Straathistories Vlierbeek'.  Ze focusten zich op driehoek rond de abdij begrensd door de Schoolbergenstraat en een deel van de Holsbeeksesteenweg, de Borstelsstraat, het Gemeenteplein en de Kortrijksestraat.

Grote en kleine verhalen
In het Straathistoriesboekje leer je over de geschiedenis van Vlierbeek: vanaf de 12de eeuw met de abdij en zijn levendige gemeenschap tot de ontwikkeling van platteland naar stadsrand. De verschillende wijken en het Provinciedomein komen aan bod, maar er is ook aandacht voor het rijke verenigingsleven en de sporen van volksdevotie en folklore. Mooie verhalen uit het dagelijkse leven van buurtbewoners, net als historische kaarten en afbeeldingen uit privé-collecties en Stadsarchief Leuven, geven deze publicatie extra kleur.

Praktisch

De publicatie is volledig uitverkocht. 

Je kan de publicatie wel nog gratis als flipbook doorbladeren via ISSUU of onderaan deze pagina in pdf-formaat downloaden.
Alle Straathistoriesboekjes zijn ook beschikbaar in de Bib Leuven.

Zin om via een zoektocht meer te weten over Vlierbeek? Ontdek de wandelzoektocht in de Erfgoedapp en op deze pagina.

Downloads

Info
Jaar
2021
Naam
Straathistories Vlierbeek
Prijs
5 euro
Reeks
Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld
Volume
71p.
Auteur
Rien van Meensel, Annemie Balcaen, Annemie Pernot, Maria Renders, Betty Janssen, Dirk Vande Gaer
Vormgever
Sweetbee BV
Partners
Een realisatie van de buurtbewoners van Vlierbeek in samenwerking met Stadsarchief en Erfgoedcel Leuven
Type
boek
1/6
boek
Jaar
2021
Naam
Straathistories Vlierbeek
Prijs
5 euro
Reeks
Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld
Volume
71p.
Bekijk downloads Meer info
Terug naar boven