Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Uitwisseling 'Erfgoed in de Les'

Op donderdag 24 november organiseerde Erfgoedcel Leuven samen met Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee en SOM Leuven een netwerkmoment in het teken van erfgoed en onderwijs. Leerkrachten secundair onderwijs stelden tal van inspirerende projecten voor die vorig jaar ontstonden naar aanleiding van de Erfgoedweek in Leuven. Wat kan erfgoed betekenen in schoolcontext en hoe giet je het in een uitdagend traject voor en door leerlingen?

Identiteit van een school
Een eerste aanzet werd gegeven door Els Vanvolsem van het Paridaensinstituut. In de les gingen de leerlingen aan de slag met hun schoolerfgoed en stelden ze zich de vraag hoe ze die identiteit konden meenemen naar hun nieuw schoolgebouw. Geïnspireerd door verhalen van hun eigen school creeërden de leerlingen een escapegame, podcasts, zoektochten, glasraamkunst en fotografie (lees meer op de site van SOM).

Draaideurproject
Anne Van Dievoet en Leen Van Gramberen van het Sint-Pieterscollege kwamen hun draaideurproject rond de Molens van Orshoven voorstellen. Daarvoor maakten de leerlingen foto’s met een 19de-eeuwse techniek, een Wikipediapagina, en een podcast op basis van informatie die ze zelf in het Stadsarchief gingen zoeken of via een interview te weten kwamen.

Internationaal
Dat je ook internationaal kan samenwerken bewees Heleen Van den Haute van het Heilig Hart Instituut met hun erfgoedproject. Naar aanleiding van de verbouwing van de speelplaats vergeleken de leerlingen hun speelplaats met die van Engelse leerlingen. Uit dat project bleek dat aan de slag gaan met wat al leeft op school tot mooie resultaten kan leiden. Voor het I2-project liet leerkracht Els Claeys haar leerlingen op pad gaan in eigen school om foto’s te nemen.

Erfgoedspellen
Aan erfgoedprojecten is er op de Heilig Hartsite geen gebrek: zo ging Stijn Luyten aan de slag met de Akabescouts om een escapespel uit de denken rond de landbouwschool. In het spel Tien om te zien stelden leerlingen een tentoonstelling samen rond 10 erfgoedobjecten van hun school (lees meer op de site van SOM).

Blik achter de schermen
Na deze presentaties kregen we een blik achter de schermen bij de verbouwing van de zolder van het Heilig Hart. Achteraf werd nog nagepraat en genetwerkt met een hapje en drankje. De perfecte afsluiter van een avond gevuld met projecten die het nut van erfgoed in de les in de bloemetjes zette.

Klinken deze projecten als muziek in je oren en wil je graag zelf aan de slag met erfgoed in de les? Neem dan zeker contact op, we ondersteunen je graag.

Info
Naam
Uitwisseling Erfgoed in de Les
Datum
24 november 2022
Locatie
Heilig Hart Heverlee
Partners
in samenwerking met Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee en SOM Leuven
1/5
Naam
Uitwisseling Erfgoed in de Les
Datum
24 november 2022
Locatie
Heilig Hart Heverlee
Meer info
Terug naar boven