• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Derde ReuzeLeuven

Op zaterdag 20 mei 2017 vond de derde editie van ReuzeLeuven plaats. Deze editie was nog grootser dan de vorige, want er liepen maar liefst 53 reuzen uit binnen- en buitenland mee in de stoet. Ook de Leuvense reuzen waren van de partij en verwelkomden vier nieuwe Leuvense reuzen. Twee drones vlogen mee om het evenement te documenteren.

De Mannen van 73 en de stad Leuven bundelden de krachten om de derde editie van ReuzeLeuven nog spectaculairder te maken dan de edities in 2013 en 2014. Op 20 mei 2017 paradeerden 53 reuzen uit binnen- en buitenland in de stoet die maar liefst 1,2 km lang was. Ook de grootste reus van Europa, Jan Turpijn II uit Nieuwpoort, met zijn 10,40 m en 750 kg was erbij. Twee drones mochten meevliegen om de stoet vanuit de lucht mee in beeld te kunnen brengen. Een unicum in de reuzentraditie. 

Vier nieuwe Leuvense reuzen met een verhaal
Tijdens deze ReuzeLeuven werden maar liefst vier nieuwe Leuvense reuzen geboren. Buurtwerking Groot Redingenhof heeft naast reus Jan Van den Graetmolen, nu ook een tweede reuzin, prinses Nela klaar. Zij is half Europees, half Afrikaans en komt naar Leuven om te studeren. De buurtwerking ziet haar als een voorbeeld van diversiteit in universiteitsstad Leuven. 

Ook reus Da Tong en reuzin Iris symboliseren de diversiteit in de stad. De afdeling diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven nam deze nieuwe Leuvense reuzentweeling in beheer. De reuzen zijn zo gebouwd dat hun identiteit (en naam, geslacht, ...) kan aangepast worden naargelang de groep die er met de reus op uittrekt. Voor deze ReuzeLeuven namen het Holebihuis Leuven, Nihao Leuven en Femma Naaisalon Leuven de tweeling onder hun hoede. 

De vierde nieuwe reus werd gemaakt door de buurtwerking van de Richard Valvekensstraat. Reus Jean Richard II verwijst naar de traditie van de straat om een straatburgemeester te benoemen die instaat voor de samenhorigheid van de bewoners. Richard komt van Richard Valvekens, burgemeester van Kessel-Lo (1904-1911). Jean II verwijst naar de huidige straatburgemeester Jean Minnoye. Ook het hoofd van de reus vertoont gelijkenissen met de 'echte' Jean.

Met deze vier nieuwe reuzen, telt Leuven samen met Fiere Margriet, Kobe Koeienschieter en Jan Van den Graetmolen nu zeven actieve reuzen. De in 2014 teruggevonden reus Hertog Jan moet nog gerestaureerd worden en een beheerder vinden voordat hij er terug mee op uit kan trekken.

Parcours & danswedstrijd
De stoet van ReuzeLeuven startte om 13.45 uur op de hoek van de Frederik Lintsstraat en de Andreas Vesaliusstraat en eindigde rond 15.30 uur op het Mgr. Ladeuzeplein. Daarna kon het publiek nog een show van de Pynnock Ridders Horst en de plechtige viering van de nieuwe Leuvense reuzen meepikken. Ter afsluiting was er een danswedstrijd en bepaalde de jury welke van de 53 reuzen de mooiste danspassen kon neerzetten. Reus Sébastien de Tramasure (Lessen), reus Jean Richard II (Leuven) en reus Frère Jacques II (Tourcoing, Frankrijk) vielen in de prijzen.

De online versie van het programmaboekje kan je hier downloaden. Scroll ook door de foto's voor een beeldverslag. Foto's zijn van Uschi Claes.

Downloads

Info
Naam
ReuzeLeuven
Datum
20 mei 2017
Locatie
Binnenstad Leuven
Uur
13u45-17u30
Website
www.reuzeleuven.be
Leuvens erfgoed, doe mee