Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

100 jaar scouts in Leuven

Scouts en Gidsen Sint-Michiel, de eerste scoutsgroep in Leuven, vierde in 2013 zijn 100ste verjaardag. Dat feest was de aanleiding om 100 jaar scouts in Leuven in de kijker te zetten via een tentoonstelling en een groots stadsspel.

In mei 1913 stichtte Charles Uytspruyst de allereerste scoutsgroep in Leuven: de Franstalige en katholieke jongensgroep “la Première de Louvain”. Die groep, Hardis de Saint-Michel of Scouts en Gidsen Sint-Michiel, bestaat vandaag nog altijd.  De stad Leuven en het Scouts en Gidsen Museum grijpen dat eeuwfeest aan om het verhaal van 100 jaar scouts in Leuven in een tentoonstelling te vatten.

Meer dan 50 groepen – jongens en meisjes, Nederlands- of Franstalig, katholiek of pluralistisch – zagen de voorbije 100 jaar in Leuven het levenslicht. Aan de hand van originele stukken, een tijdslijn, foto’s en verhalen wordt de geschiedenis van het Leuvense scouts- en gidsenleven in beeld gebracht. Heel wat materiaal werd verzameld via een oproep naar oud-leden en verzamelaars en via de archieven van de huidige scoutsbewegingen. Ook het Scouts en Gidsen Museum zelf putte uit haar eigen collectie en archief.

Tijdens de gratis tentoonstelling was er ook een doorlopend programma voor kinderen met onder andere een knutselhoek, een speurtocht en andere leuke doe-dingen rond scouts. De tentoonstelling startte op de Erfgoeddag in Leuven op zondag 21 april 2013 en liep tot 27 oktober in het Scouts en Gidsen Museum. Daarnaast organiseerde Scouts en Gidsen Sint-Michiel op 27 april 2013 een groots en geweldig authentiek stadsspel, waarbij ze samen met alle andere enthousiaste scoutsjongeren de stad voor een dag overnamen.

 

 

Info
Naam
100 jaar scouts in Leuven
Datum
21 april t.e.m. 27 oktober 2013
Locatie
Scouts en Gidsen Museum - Sint-Geertruiabdij 5, 3000 Leuven
Partners
Erfgoedcel Leuven, Jeugddienst Leuven, Scouts en Gidsen Museum Leuven en Scouts en Gidsen Sint-Michiel met steun van KADOC en Heemkunde Vlaanderen
Website
www.mijnleuven.be/jeugdwerk/lijst/100-jaar-scouts-in-leuven-1
Type
Tentoonstelling
1/6
tentoonstelling
Naam
100 jaar scouts in Leuven
Datum
21 april t.e.m. 27 oktober 2013
Locatie
Scouts en Gidsen Museum - Sint-Geertruiabdij 5, 3000 Leuven
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven