Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Aan de bevolking! Oorlogsaffiches 1914-1918

Hoe zag het dagelijks leven van de Leuvenaars eruit tijdens de bezetting in 1914-1918? Dankzij de bewaarde oorlogsaffiches krijg je een blik op de harde levensomstandigheden in het bezette Leuven.  Je ontdekt een selectie affiches op het binnenplein van Tweebronnen, in de leeszaal van het stadsarchief en op de Grote Markt.

Op 20 augustus 1914 vielen de Duitsers Leuven binnen. Het was de start van vier lange bezettingsjaren. Er bleven maar weinig bronnen bewaard die getuigen over de harde levensomstandigheden in het bezette Leuven. Affiches met verordeningen en bekendmakingen van de bezetter geven daarom een unieke kijk op het dagelijkse leven van de Leuvenaars tijdens de oorlog.

Geen alcohol schenken, niet zingen in het openbaar of de rantsoenering en opeising van etenswaren en goederen; het zijn maar enkele voorbeelden van de harde en droge en soms ook bijzondere bevelen die we tegenkomen op de affiches.

 

Praktische info

Expo van 21 september tot 11 november 2018

in Tweebronnen, leeszaal stadsarchief en Grote Markt

Openingsuren Tweebronnen:
ma-za van 8:00-18:00 op do open tot20u | zo gesloten

Openingsuren leeszaal:
Di- vrij 9:00 – 17:00  do tot 18u | za 10:00 u tot 17:00 u
zo gesloten

1/1
Terug naar boven