Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Dakira Leuven en Les Gazelles

50 jaar Marokkaanse migratie in België. De reizende tentoonstelling 'Dakira' , Arabisch voor 'herinnering', bracht de persoonlijke verhalen van deze Marokkaanse Belgen . Van 3 september tot 23 oktober 2015 hield de expo halt in KADOC in Leuven. Enkele Leuvense pioniers vulden aan: ze deden hun verhaal en toonden hun privé-foto's. 

Ook de sterke portrettenreeks 'Les Gazelles' van Malou Swinnen werd gelijktijdig in KADOC gepresenteerd. Grote portretten van Marokkaanse meisjes en jonge vrouwen kijken je recht aan en stellen schoonheid en cultuurverschillen in vraag. Maar het bleef niet bij de portretten, ze betrok de modellen ook in een discussie over schoonheid. Wat is schoonheid? En denken verschillende culturen anders over schoonheid?

Aan de hand van persoonlijke verhalen en foto's werden die herinneringen verbeeld. Ook vijf Leuvense pioniers brachten hun verhaal: Abdellah Chebaa (77 jaar, sinds 1964 in Leuven), El Ayachi Ammazzouj (73 jaar, sinds 1963 in België en sinds 1965 in Leuven), Fadila Arabat (60 jaar, sinds 1964 in Leuven), Mohamed Kharbouch (62 jaar, sinds 1970 in Leuven), Mohamed Yousfi (72 jaar, sinds 1964 in Leuven).

Etienne en Joris Beel maakten op basis van de interviews een sterke documentaire over hun ervaringen. Je kon de film (30’) voor het eerst bekijken in de foyer van KADOC waar ook hun portretten aan de muur hingen. Ze stelden zelf ook enkele privé-foto’s tentoon. In een tijdsoverzicht van de jaren '60 tot vandaag kreeg je nog extra foto’s en feiten mee over het leven van de Marokkaanse gemeenschap in Leuven.

In de periode van de expo kon je je via verschillende workshops en een wandeling nog verder laten onderdompelen in de Marokkaanse cultuur. Zo kon je deelnemen aan workshops hennaschilderen, Arabisch schrift, Arabische dans, Marokkaanse theeceremonie, kennismaking met de Islam en Aarabisch schrift. Op zaterdag 19 september 2015 nam Mohamed je dan weer mee op wandel door zijn geboortestad Leuven en ging hij langs bij enkele Marokkaanse Leuvenaars (Thee bij de buren).

 

 

Info
Naam
Dakira Leuven & Les Gazelles
Datum
3 september t.e.m. 23 oktober 2015
Locatie
KADOC- KU Leuven Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven
Partners
KADOC KU Leuven, stad Leuven, dienst diversiteit en gelijke kansen, Erfgoedcel Leuven, KU Leuven Dienst Diversiteitsbeleid en Contactpunt Interculturaliteit, de Federatie van Marokkaanse Verenigingen en C-mine cultuurcentrum Genk
Type
Tentoonstelling
1/9
tentoonstelling
Naam
Dakira Leuven & Les Gazelles
Datum
3 september t.e.m. 23 oktober 2015
Locatie
KADOC- KU Leuven Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven
Meer info
Terug naar boven