Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Diamond Barway. Foto's van Sander Buyck

Barway is de naam van een regio in de Indiase deelstaat Jharkhand. Soms spreekt men ook van Diamond Barway omdat er in de streek ooit diamant zou gevonden zijn. Er wonen vooral Adivasi of Tribals: etnische groepen die beschouwd worden als nazaten van de oorspronkelijke bevolking van India. Fotograaf Sander Buyck maakte een beklijvend portret in het spoor van missionaris pater Constant Lievens (1856-1893) die tussen 1885 en 1892 actief was in de streek. Een selectie van deze foto's is nog tot 28 augustus te zien in KADOC- KU Leuven.

De Adivasi leefden eeuwenlang geïsoleerd van de politieke machthebbers, maar komen de laatste eeuwen steeds meer onder druk te staan. Onder de Britten hadden zij problemen rond landeigendom, en tegenwoordig is hun woongebied begeerd voor bodemrijkdom en energiewinning. Al sinds de 19de eeuw staan sommige Adivasi-groepen open voor het christendom: zij geloven, net als christenen en in tegenstelling tot de hindoemeerderheid, ook in één godheid en werden bovendien door missionarissen gesteund in hun verzet tegen de heersende sociale klassen. Ook Vlaamse paters trokken naar India. De bekendste is ongetwijfeld Constant Lievens (1856-1893), die tussen 1885 en 1892 actief was in de streek.
De Vlaamse fotograaf Sander Buyck (Gent, 1984) reisde hem achterna en deed Lievens’ laatste tocht, door de Diamond Barway, opnieuw. Hij kwam er dorpen tegen die Lievens nog steeds in herinnering brengen en nog steeds op de tweesprong zitten tussen traditie en moderniteit.

Fototentoonstelling van 27 mei tot 28 augustus 2016
in KADOC-KU Leuven
http://kadoc.kuleuven.be/

1/2
Terug naar boven