Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Goeyvaerts Gespiegeld

Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het overlijden van componist Karel Goeyvaerts (1923-1993) vind je een tentoonstelling over leven en werk van dit muzikale genie in KADOC. Met citaten uit 'Een zelfportret', zijn autobiografie, als leidraad. 

In 1993 overleed componist Karel Goeyvaerts, enkele maanden voor zijn zeventigste verjaardag. Vijfentwintig jaar later leest zijn biografie nog steeds als een roman. Als de naam Karel Goeyvaerts in het buitenland een belletje doet rinkelen, dan is dat omdat hij in de zomer van 1951 op kousenvoeten de inmiddels legendarische Ferienkurse für neue Musik in Darmstadt veroverde met de eerste bladzijden integraal seriële muziek. Hij drukte daarmee een onuitwisbare stempel op de naoorlogse avant-garde. Toch zou hij zeven jaar later als Sabena-agent werken op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Rond die tijd hield hij het componeren (eventjes) voor bekeken, om zijn muzikale carrière daarna bijna even vlot terug op de rails te zetten en uiteindelijk, in het laatste decennium van zijn leven, met zijn opera Aquarius opnieuw een nieuw tijdperk in te luiden.

Naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag in 1983 schreef Goeyvaerts de eerste versie van zijn autobiografie. In 1988 zou hij de tekst nog van een extra hoofdstuk voorzien en in datzelfde jaar werd 'Een zelfportret' gepubliceerd door De Nieuwe Muziekgroep. In dat boekje doet Goeyvaerts het verhaal van zijn bewogen carrière én blikt hij vooruit op de voltooiing van zijn opera-project Aquarius. Vandaag biedt 'Een zelfportret' nog steeds een fascinerende blik op Goeyvaerts’ muzikale wedervaren. Gezien door zijn ogen, krijgt een stuk muziekgeschiedenis van de vorige eeuw een unieke tastbaarheid en intrigerende glans. Citaten uit 'Een zelfportet' lopen als een rode draad doorheen deze tentoonstelling en vormen een pendant voor partituren, foto’s en archiefstukken. Goeyvaerts gespiegeld is zo niet alleen een tentoonstelling over Karel Goeyvaerts; het is ook een kennismaking met de meester zelf.


De tentoonstelling Goeyvaerts gespiegeld is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] i.s.m. KADOC (Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving), het Universiteitsarchief en de Onderzoeksgroep Musicologie van de KU Leuven.

De tentoonstelling loopt nog tot 30 maart 2018 en is gratis toegankelijk.

Info
Naam
Goeyvaerts Gespiegeld
Datum
tot 30 maart 2018
Locatie
KADOC KU Leuven
Prijs
gratis
Partners
MATRIX, KADOC, Universiteitsarchief en Onderzoeksgroep Musicologie KU Leuven
Website
kadoc.kuleuven.be/tentoonstellingen/2018/tt_2018_01_Goeyvaerts
Type
tentoonstelling
1/1
Naam
Goeyvaerts Gespiegeld
Datum
tot 30 maart 2018
Locatie
KADOC KU Leuven
Prijs
gratis
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven