Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

HERLEVEN. Leuven na 1918

Leuven werd 100 jaar geleden zwaar getroffen. Hoe bouwde de Leuvenaar zijn dagelijks leven en zijn stad weer op na het einde van de Eerste Wereldoorlog? De expo ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ toont je de veerkracht van de stad en haar bewoners.

Eind augustus 1914
De Duitsers staken Leuven in brand. Het centrum van Leuven was nagenoeg volledig verwoest. Niet alleen verschillende openbare gebouwen gingen in de vlammen op, zoals de stadsschouwburg, het Tafelrond, de universiteitsbibliotheek en het gerechtshof, maar ook tal van huizen. In Leuven centrum brandden 1.081 panden uit. En ook de deelgemeenten deelden in het leed. In Kessel-Lo werden 461 huizen vernietigd, in Heverlee 95, in Wilsele 36 en in Korbeek-Lo 12.

Wederopbouw van de panden en de stad
Al tijdens de oorlog begon Leuven plannen te maken voor de wederopbouw. De stad stond voor een groot dilemma. Hoe bouw je een historisch centrum terug op? Moest er gekozen worden voor een resoluut moderne aanpak of werd best zo veel mogelijk de vroegere, vooroorlogse toestand hersteld? Het debat woedde hevig. Niet alleen tussen architecten, maar ook tussen de verschillende overheden en bij de Leuvense burgers. Zelfs internationaal werd het gevoerd.

  • Drie maquettes van een bouwblok in Leuven tonen in de expo de impact van de verwoesting en de wederopbouw op het vlak van stadsplanning en architectuur. Hoe de stad er vandaag uitziet is in belangrijke mate bepaald tijdens de wederopbouw. 

  • Op een interactief touchscreen in de expo kan je bijna 1.000 Leuvense wederopbouwpanden selecteren. Je kan het gevelplan bekijken en komt te weten wie het pand ontwierp, wie er woonde en wie de eigenaar was.


HERLEVEN: Leuvenaars aan het woord

Ook het dagelijkse leven van de Leuvenaar moest opnieuw opgebouwd worden. Vier personages doen in de tentoonstelling hun verhaal over het verwoeste Leuven.

  • een architect
  • een handelaarster
  • een student 
  • een kind

    vertellen afwisselend hoe zij op zoek gaan naar oplossingen rond zorgen, wonen, werken, leren en ontspannen.

Zomerspecial voor gezinnen
Speciaal tijdens de zomermaanden kan je de tentoonstelling bezoeken met je gezin tijdens een interactieve rondleiding. Op zo 22 en woe 25 juli en op woe 8 en zo 26 augustus loodst een gids kinderen van 8 tot 12 samen met hun (groot)ouders op een uurtje door de tentoonstelling. Kinderen ontdekken aan de hand van originele doe-en-denk-activiteiten wat leven na de oorlog juist betekende. Meer info over het programma vind je hier.

Naast de expo, is er ook de publicatie 'HERLEVEN' - te koop in de expo of via herleven@leuven.be- en zullen er op regelmatige tijdstippen wandelingen in de binnenstad worden georganiseerd. Alle info op www.herleven.be

Info
Naam
HERLEVEN. Leuven na 1918
Datum
9 mei - 11 november 2018
Locatie
Cera, Muntstraat 1
Prijs
5 euro met audiogids, gratis op 2 juni
Partners
Monumentenbeleid stad Leuven, KU Leuven, Erfgoedcel Leuven, Stadsarchief Leuven, Cera, Vlaams-Brabant, De Lijn, Motorola
Open
ma-woe: 10-18 uur; za-zo: 10-18 uur
Website
www.herleven.be
Type
tentoonstelling
1/8
Naam
HERLEVEN. Leuven na 1918
Datum
9 mei - 11 november 2018
Locatie
Cera, Muntstraat 1
Prijs
5 euro met audiogids, gratis op 2 juni
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven